KSH-val szemben álló hírek a magyar inflációs adatok vizsgálatáról
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

KSH-val szemben álló hírek a magyar inflációs adatok vizsgálatáról

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Eurostat vizsgálatról szóló hírek cáfolata a KSH részéről

A Központi Statisztikai Hivatal határozottan visszautasítja azokat a pletykákat, amelyek szerint az Eurostat európai statisztikai vizsgálatot indított volna az inflációval kapcsolatos számításaik miatt. Nemrég került napvilágra, hogy tárgyalások folynak az Eurostatal az energiainfláció számításának módját illetően, amit a statisztikai hivatal erősen firtatott.

Magyar energiainfláció számításának magyarázata

A közgazdászok és piaci szakértők egy része aggályait fejezte ki, mondván, hogy az októberi inflációs ráta a kormány előterjesztése szerint 10 százalék alatt lehetett, ellentétben a gyakorlattal, amely 11-12 százalékos inflációt vetít előre. A KSH az energiatakarékosság növekedésével indokolja az árcsökkenést, ami számos vitát váltott ki a szakmai körökben.

A KSH módszertana: nemzetközi sztenderdek és jogszabályok szerint

A statisztikai hivatal következetesen hangsúlyozza, hogy az Eurostatal folytatott minden egyeztetés a nemzetközi szabványoknak és a jogszabályoknak megfelelően történik. Egyes közgazdászok azonban továbbra is megkérdőjelezik az inflációs adatok pontosságát, különösen az energiamegtakarításra és a kedvezményes tarifákra hivatkozva, melyek nem az árindex változását, hanem egy súlyindexet tükröznek.

Novemberi infláció: hivatalos adatok és személyes vélemények

A hivatalos adatok szerint a novemberi infláció 7,9 százalékra rúg, amely a kormányzati állásfoglalás szerint egy újabb győzelmet jelent a közgazdaság számára. Ám a tények mögötti történet ennél jóval árnyaltabb lehet, hiszen bizonyos termékek árai akár 50 százalékkal is megemelkedhettek az elmúlt időszakban, rávilágítva a statisztikai adatok és a fogyasztói valóság közti esetleges eltérésre.

facebookMegosztás Facebook-on