December 24. Munkaszüneti Nappá Válhat? Új Kezdeményezés a Parlamentben
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

December 24. Munkaszüneti Nappá Válhat? Új Kezdeményezés a Parlamentben

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Törvényjavaslat a Magyarországi Ünnepi Napok Körében

A Jobbik-Konzervatívok képviselőjének üde színfoltként ható kezdeményezése újra hangoztatja: a december 24-e legyen munkaszüneti nap Magyarországon. A friss törvényjavaslat beterjesztése, amely az újév első pillanatában került a parlament elé, Balassa Péter nevéhez fűződik, aki kitartóan és elhivatottan harcol a változásért.

Miért Fontos a Változtatás?

A változásokra vonatkozó javaslat mögött egyértelmű társadalmi igény áll. A magyar társadalom egy évtizedek óta élő vágyát szeretnék valóra váltani, becsatlakozva ezzel Európa hét államának gyakorlatához, ahol december 24. már szabadságot jelent.

A Szociális Élet és a Munkaszüneti Napok Szoros Összefüggése

A dolgozók körében végzett kutatás szerint a magyar társadalom jelentős részénél (közel 40%) az atipikus munkabeosztás megnehezíti a szociális kapcsolattartás lehetőségét. Egy ilyen változás, mint a december 24-ei munkaszüneti nap különösen a kereskedelmi szektorban jelentene nagy lépést előre. Már a múlt év végén is több kereskedelmi lánc csatlakozott a kezdeményezéshez, lehetővé téve munkatársaik számára, hogy a karácsonyi előestét családi körben tölthessék.

Európai Összehasonlítás és Szomszédos Országok Ünnepi Gyakorlata

A nemzetközi összehasonlítás rávilágít, hogy hazánk hátrányban van Európa számos államához képest a munkaszüneti napok száma tekintetében. Jelenleg 11 munkaszüneti napon osztozik a magyarországi munkavállaló, ami egyel kevesebb az Európai Unió átlagánál. Európa legtöbb munkaszüneti napját élvezhetik a san marinói polgárok, összesen húsz napban részesülnek évente. A környező országok között Romániában és Szlovákiában 15, Horvátországban 14, Ausztriában 13, míg Ukrajnában 12 napot szentelnek a munkától való pihenésre.

A Kezdeményezés Jövője

Balassa Péter kezdeményezése immár nem először kerül megtárgyalásra, és a magyar lakosság körében egyre növekvő támogatottság bírja reménykedésre a kilátásokat. Vajon idén beteljesül-e a sokak által óhajtott változást és kiépíthetővé válik-e egy új ünnepi gyakorlat? A kérdés a kormánypártok következő lépésein múlik.

facebookMegosztás Facebook-on