Az Új Idegenrendészeti Törvény Hatása a Magyar Munkaerőpiacra: Kihívások és Lehetőségek
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az Új Idegenrendészeti Törvény Hatása a Magyar Munkaerőpiacra: Kihívások és Lehetőségek

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Munkaerőpiaci Változások Szele

A magyar munkaerőpiac állapotának legújabb szabályozási változásai felvetik az igazi kérdéseket: hogyan kezelhető a hazai munkaerőhiány, és miként integrálhatók vissza a lakosság inaktív rétegei a foglalkoztatás világába?

Az Idegenrendészeti Törvény Megújításának Apróbb Szigorításai

Miután egy évtizedet túlélt a korábbi szabályozás, a magyar jogalkotók úgy döntöttek, ideje továbblépni egy érettebb, korunk kihívásainak jobban megfelelő törvény felé. Az új rendelkezések cégenként konkretizálják a foglalkoztatható külföldi munkaerő maximális arányát, ezzel szigorítva a munkapiacra történő beilleszkedést.

Szakértők és Szakszervezetek Véleménye a Munkaerőhelyzetről

A munkaerőpiaci helyzet rendkívül komplex: míg a Terendo ügyvezetője, Maier Dávid szerint egyre nehezebb hazai munkaerőt találni, Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint egy összetett képzési és támogatási program lehetne a megoldás a munkaerő-tartalék integrálására. Később Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is rámutat: az új szabályozás pozitívumait a magyar munkavállalók érdekében is fel lehet használni.

A Nagyvállalatok Versenyelőnye és a Szigorítások Árnyoldala

A versenyképes nagyvállalatok már most is a robotizáció felé fordulnak, ez azonban nem megoldás minden gazdasági szektor számára. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnökének észrevételei szerint a szigorítások a kisebb, rugalmasságra szoruló cégeket hozhatják nehéz helyzetbe.

A Munkaerő-behozatal Szabályozása és a Munkástanácsok Javaslatai

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre kihangsúlyozza az új törvény érezhető szigorítását, és a változtatási javaslatok fontosságát is emeli. Ezen felül, a megújuló törvény tervezetében a csoportos létszámleépítés mellett állást foglaló cégek negatív diszkriminációjáról is szó esik.

A felsorolt szempontok világosan betekintést engednek a magyar munkaerőpiaci változások sokrétű labirintusába, és a kiútkeresés kihívásaiba. Az emberközpontú gazdaságpolitika és a foglalkoztatási stratégiák jövője a sokszínű véleményekben és az alkalmazkodni képes szabályozásban rejlik.

facebookMegosztás Facebook-on