Biztosítási Küszöb 2024 a Zöld Jövő Érdekében: Új Kormányrendelet Szabályozza a Vállalkozások Környezetvédelmi Kötelezettségeit
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Biztosítási Küszöb 2024 a Zöld Jövő Érdekében: Új Kormányrendelet Szabályozza a Vállalkozások Környezetvédelmi Kötelezettségeit

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Vállalkozások Új Környezetvédelmi Felelőssége

Az idén januárban érvénybe lépett kormányrendelet alapján kiemelt fontosságúvá vált a magyar vállalkozások számára, hogy odafigyeljenek környezeti hatásaikra, és ennek jegyében biztosítási kötelezettségeknek feleljenek meg. A rendelet előírja, hogy 2024. január 1-jétől a jelentős hulladékot termelő cégeknek rendelkezniük kell a megfelelő környezetvédelmi felelősségbiztosítással.

Kiket érint a Rendelet?

Nem csak a nagyipari létesítményekre van hatással ez a szabályozás, hanem széleskörűen érinti a vállalkozások többségét, beleértve az éttermeket, élelmiszerboltokat, szálláshelyszolgáltatókat, sőt a fodrászatokat és kozmetikákat is, amennyiben a tevékenységük során keletkezett hulladék mennyisége eléri a meghatározott határértéket.

A Biztosítás Alapkövetelményei

A szabályozás szerint a vállalkozásoknak legalább 10 millió forintos biztosítási összegre kell szert tenniük, amely fedezetet nyújt többek között a helyszíni környezetszennyezés kezelésére, valamint az okozott károk helyreállítására. Ez hivatott elősegíteni azt, hogy a vállalkozások felelősséget vállaljanak környezeti hatásaikért és támogatást kapjanak a potenciális károk rendezésében.

Új Biztosítási Szerződések Szükségessége

Rédei Lajos, a GRANTIS vállalati vagyonbiztosítási üzletágvezetőjének értelmezése szerint jelentős változásra van szükség a vállalkozások részéről, mivel a korábban elérhető biztosítási konstrukciók többsége nem felel már meg a friss előírásoknak. Az új rendelkezés értelmében tarthatatlan a régi szolgáltatási szerződések fenntartása, és az érintetteknek meg kell újítaniuk biztosítási portfóliójukat a megnövekedett környezetvédelmi szabályozás fényében.

A Biztosítási Díjak Kialakulása - Biztosítási Küszöb 2024

Fontos tudni, hogy a biztosítás díja több tényezőtől függ, mint például a vállalkozás tevékenységének jellegétől, vagy a vállalkozás méretétől. Ezért minden vállalkozásnak érdemes személyre szabott tanácsadást kérnie, hogy a lehető legjobban eleget tegyenek a szükséges követelményeknek, valamint, hogy a lehető legoptimálisabb díjat érjék el.

A vállalkozások előtt álló környezetvédelmi kihívások kezelése és a környezeti felelősségvállalás jelentősége még soha nem volt ennyire létfontosságú. Az új kormányrendelet értelmében a vállalatok most először kapnak konkrét iránymutatást és ösztönzést arra, hogy tevékenységük során a környezetre is gondoljanak, és egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé vehessék az irányt.

facebookMegosztás Facebook-on