A családok szemével: Hogyan veszi az akadályokat a rekord infláció?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A családok szemével: Hogyan veszi az akadályokat a rekord infláció?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Egyre nehezebb kihozni a családi költségvetést

A hazai családok anyagi helyzete komoly kihívások elé néz 2023-ban, amikor a várakozások szerint a pénzromlás mértéke eléri az 17-18%-ot. Különösen sújtja a középosztályt a brutális drágulás és az életszínvonalukat veszélyezteti az infláció. A KSH adatai alapján, már látható egy árcsökkenési trend a háztartási energiapiacban, ám a közbeszéd más hangvételt ölel fel.

Mindennapi kiadások az összeomlás szélén

Magyar családok tömegei küszködnek a mindennapokban az elképesztő drágulással, ahol már a jobb keresetű háztartások is spórolási technikákat vetnek be, hogy anyagilag túljussanak a hónap végére. Kis rápillantást engedünk néhány gyerekes család életébe, és megtudjuk, mely költségek okozzák nekik a legnagyobb fejtörést az elmúlt évben.

Rezsidömping és megugró élelmiszerárak

Az infláció hatásait mindenhol érezni lehet. Egy borsodi család példáján keresztül mutatjuk be a helyzetet, ahol az energiaköltség okozza a legnagyobb aggodalmat. Havi 80 ezer forintos villanyszámlával és a gyerekek folyamatos növekedésével járó öltöztetési költségekkel szembesülve, a család mindennapjaiban mély nyomokat hagy a folyamatban lévő gazdasági válság.

Hétköznapi túlélőstratégiák és lemondások

Miközben a családok költségvetése egyre szűkebbé válik, a szükséges jószágok ára pedig egyre csak emelkedik, sokan kénytelenek feladni eddigi életvitelük egy részét. A születésnapi videojátékbeszerzéstől kezdve az új télikabát megvásárlásán át, a háztartások kénytelenek lemondani a "felesleges" költekezésről, hogy az alapvető szükségleteiket fedezni tudják.

A húzódozó bérek és az elszálló költségek ördögi köre

Az elmúlt évben kevés család tapasztalt olyan bérnövekedést, amely képes lett volna lépést tartani a galopáló inflációval. Sok háztartásban a pluszjövedelem azonnal eltűnik a magasabb árak miatt, és a közeljövő sem kecsegtet béremelésekkel, mivel a vállalatok sem nyilatkoztak egyértelműen a fizetési tervekről.

A szertelen kiadások kalapácsa alatt

Akik magasabb bevételekkel rendelkeznek, azok is tűzvonalban vannak. Munkájuk és jó fizetésük ellenére is szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy vagy éppen hogy csak a víz felett tartják magukat vagy már nem tudnak megtakarítani. Az infláció által gerjesztett magas és egyre növekvő kiadások, mint például a havonta egyszer sem kimaradó extrém online élelmiszerrendelések, mind-mind lecsapódó ütésekként érik a családokat.

A piacképes árak, mindennapi kiadások és a magas infláció összetett játékterévé változtatta a családi pénzügyeket. A verseny a megélhetésért hétről hétre zajlik, ahol elengedhetetlen tényező a bölcs pénzgazdálkodás és a költségvetés résen tartása. Az árakra érzékeny fogyasztóként változatos stratégiák alkalmazása – legyen az spórolás az áramon, akciós vásárlás, vagy a bevásárlások tervezése – válik egyre központibb szereplővé a családi háztartások rendszerében.

facebookMegosztás Facebook-on