Családi költségvetés: Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a pénzügyi tudatosságra?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Családi költségvetés: Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket a pénzügyi tudatosságra?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A gyermek jövedelem ma már nem ritka – Mit mutat a K&H legfrissebb kutatása?

A pénzügyi intelligencia már egész korán meghatározó szerephez juthat egy fiatal életében. A K&H bank legújabb felmérése világít rá arra, hogy a 14-18 éves korosztály még sosem volt ennyire 'gazdag': az ifjúság 94%-a rendelkezik saját jövedelemmel, legyen szó zsebpénzről vagy ösztöndíjakról – ez utóbbi esetben az átlagos összeg havi szinten 29 122 forintra rúg.

Családi költségvetés – Kezdeti lépések a fiatalok pénzügyi tudatosságához

A gyerekek pénzügyi oktatása a családi költségvetés elkészítésével kezdődhet. Fontos, hogy már fiatal korban bevonjuk őket e folyamatba, hogy megértsék a saját pénzügyi helyzetüket. Az első, és legfontosabb lépés nem más, mint a rendszeres és alkalmi jövedelemfajták alapos listázása. Ezt követi a kiadások számbavétele, amiben a múltbéli banki tranzakciók átláthatósága nyújthat segítő kezet. Ezek az elsődmeghatározó lépések vezetnek el minket a bevételek és a kiadások mérlegének összeállításához.

A 'Vigyázz, kész, pénz!' program – Játékos nevelés a pénz világában

A K&H közleménye kiemeli, hogy a pénzgazdálkodásnak e közös gyakorlása a családi körben építheti meg az alapját annak, hogy a fiatalok megismerjék a pénz útját: miként jutnak hozzá, és miképpen költik azt. A bank által életre hívott 'Vigyázz, kész, pénz!' vetélkedő sorozat az, ami az elméleti tudást gyakorlatias feladatokkal ötvözi. Az ide tartozó oktatási anyagok és a verseny feladatai felbecsülhetetlen tárháza a hasznos pénzügyi ismereteknek.

A verseny részletei – Hogyan csatlakozhatsz Te is?

A vetélkedő online első fordulója éppen zajlik, és a csapatoknak 2024 január 26-ig van lehetőségük benyújtani a megoldásaikat. A játékban az elmúlt évek során több mint 80 ezer diák vett részt, így hagyományt teremtve a pénzügyi tudatosság játékos elsajátításában.

Családi költségvetés 2024-ben

A pénzügyi nevelés korai kezdete és a családi költségvetés közös összeállítása elengedhetetlen a gyerekek gazdasági műveltségének kialakításában. A K&H bank által készített felmérés és a 'Vigyázz, kész, pénz!' vetélkedő a pénzügyi ismeretek szórakoztató formában történő átadását célozza meg. Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget: vezessük be gyerekeinket a pénz világába egy jól átgondolt, praktikus és interaktív módszerrel!

facebookMegosztás Facebook-on