Egészségügyi Béremelés 2024 és Szabályozások Frissítése
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Egészségügyi Béremelés 2024 és Szabályozások Frissítése

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Egészségügyi Szakdolgozók Béremelése Aktuális Fejlemények

Az új rendelkezések értelmében a magyar egészségügyi szakdolgozók alapbére a közeljövőben jelentős emelésen megy keresztül. Ez a béremelés azt eredményezi, hogy az alapbér várhatóan az orvosi átlagalapbér több mint harmadára növekszik. Ez a lépés várhatóan jelentős hatással lesz az egészségügyi dolgozók motivációjára és az ágazat vonzerejére.

Új Összeférhetetlenségi Szabályok

Jövő év február 15-étől új szabályok lépnek életbe a kórházi intézményvezetők terén. Az új rendelkezések szerint tilos lesz számukra tulajdont szerezni olyan gazdasági társaságokban, melyek az egészségügyi szektorban tevékenykednek. Továbbá, összeférhetetlenség alakul ki az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó, vagy a munkáltatónál rendszeres gazdasági kapcsolatban álló vállalatok vezető tisztségviselői vagy felügyelőbizottsági pozíciójának betöltése esetén. Fontos kiemelni, hogy ez a szabályozás a közeli hozzátartozókat is érinti.

Vezetői Juttatások Új Meghatározása

A juttatási rendszer is átalakulás előtt áll, ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság helyett a jövőben az egészségügyért felelős miniszter hozza meg a döntést az országos gyógyintézetek és a vármegyei kórházak vezetői járandóságairól. Ezen kívül felmerült a lehetőség, hogy az intézkedés mértékét a munkáltató egyoldalú döntéssel módosíthatja.

Gyógyszerkiadás Szabályainak Módosítása

A gyógyszerkiadás kapcsán is új szabályok vonatkoznak majd a gyógyszerek helyettesíthetőségére. Nem csupán a gyógyszerész, hanem a gyógyszert kiadó személy is felvilágosítást nyújthat a betegnek a helyettesítő készítményekkel kapcsolatban, sőt, ők maguk is jogosultak lesznek a helyettesítő gyógyszer kiadására. A gyakorlatban érvényesülő feltételeket miniszteri rendelet pontosítja majd a közeljövőben.

Az egészségügyi szektorban dolgozók, valamint a betegek számára is elengedhetetlen, hogy maradéktalanul megértsék és tudomásul vegyék az új jogszabályokat és változásokat. Ezek a lépések hozzájárulnak az egészségügyi rendszer teljesebb átláthatóságához, miközben a betegellátás minőségének javítását célozzák.

facebookMegosztás Facebook-on