Munkabeszüntetés és bérviták a Volánnál - Sztrájk a közlekedési szektorban
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munkabeszüntetés és bérviták a Volánnál - Sztrájk a közlekedési szektorban

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Volánbusz történetének legszámottevőbb sztrájkja: eredmények és további lépések

A Volánbusz munkavállalói példa nélküli munkabeszüntetést hajtottak végre a közelmúltban. Több mint egy évtizede nem látott, kiemelkedő részvétel jellemzi a két napos sztrájkot. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a munkavállalóknak sikerült demonstrálniuk, hogy a jelenlegi sztrájktörvény ellenére is lehet hatékonyan élni a munkabeszüntetés jogával.

A munkavállalói részvétel és a vállalati álláspontok mélyrepülésben

A szakszervezet szerint a munkavállalók ritka összefogásáról tanúskodik az esemény, ahol az alkalmazottak mintegy felének távolmaradása érezhető volt az operációban. Azonban a vállalat kommunikációja egy sokkal visszafogottabb számú részvételt jelzett. A közölte adatok szerint az autóbuszvezetők csaknem kétharmada kereste tovább a tárgyalás lehetőségét a sztrájk helyett.

A béremelési tárgyalások forgatókönyve: Stratégiák és akadályok

Dobi szerint a szakszervezet 25%-os béremelési igénye egy tárgyalási kiindulópont, és célszerű lenne a jelenleg 15%-os béremelés közelében maradni a megállapodásoknál. A szakszervezeti elnök a Volánbusz álláspontját említve kifejtette, hogy felmerült a tárgyalások további halasztása, azonban ezt az időzítést ők nem tartják elfogadhatónak, hasonlóan a meg nem határozott 2024-es béremelési perspektívához.

Munkaerőpiaci kihívások: Bérverseny és szakemberhiány

Dobi hangsúlyozta a munkaerőhiány súlyát az ágazatban, és annak következményeit, mint például az üres járatok gyakoriságát. Úgy véli, a kiemelkedő bérfejlesztés szükséges ahhoz, hogy a szektor vonzó maradjon a jelenlegi munkavállalók számára és újakat vonzzon.

A béremelési kilátások: Kívánságlista vagy realitás?

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke kommentálva a helyzetet, elismeri, hogy a széles körű béremelést nehéz megvalósítani, de az alacsonyabb bérkategóriákban lehetőségek rejlenek számottevő bérnövelésre. Nedvesebb évszak ide vagy oda, megfelelő mértékű béremelés létfontosságú a munkavállalók számára, különösen egy magas inflációs időszak után.

A valóság és elvárások összhangja: A munkaerőpiaci realitás

A béremelési kérdés összetettségéről Vida Péter, a VOSZ elnökségi tagja szólalt meg. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a béremelés üteme meghaladja a vállalatok hatékonysági növekedését. A gazdasági környezet jelenleg nem kedvez a nagymértékű bérnövekedésnek, ahogy az a VOSZ-barométer felméréséből is kiderül.

Összegezve, a Volánbusz munkatársai sztrájkja jelzi, hogy az ágazat tűzön-vízen át kész állást foglalni az eladhatónak vélt béremelések és jobb munkakörülmények kapcsán. A munkaadók és a munkavállalók közötti hídépítés azonban még hosszadalmas tárgyalásokat és kompromisszumokat igényelhet.

facebookMegosztás Facebook-on