Tragédia a lassított felvételben: Régiót érintő üzemleállások és a műtrágyaipari válság
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Tragédia a lassított felvételben: Régiót érintő üzemleállások és a műtrágyaipari válság

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A kelet-európai műtrágyagyártás hosszú ideje nem tapasztalt zűrzavarában

A kelet-európai műtrágyagyártás válságos állapotba sodródott. Egy új adóterhelés és a széndioxid-kvóták kiosztásával kapcsolatos rendelet negatív hatása következtében a magyar és romániai gyártók sorban állítják le a termelést. A döntések nem csupán a vállalatok jövőjét, hanem a helyi mezőgazdaságot is mélyen érintik.

A leállások sújtotta és támogatásra váró román műtrágyaipar

Az Ameropa csoport kezében lévő Azomureş vállalat az ammónia- és műtrágyagyártást felfüggesztette. Az inflációra, a monopolhelyzetet eredményező helyi szabályozásra és egy újonnan bevezetett, 1%-os különadóra hivatkozva érvelnek a döntés mellett. A romániai gazdák bevételeinek 3%-os csökkenése várható, amit a növekedő inputköltségek és adóterheket vonnak maguk után. A gyártó a helyzetért az állami döntéshozókat és az unió szabályozását okolja, a helyi ipar és mezőgazdaság megsegítésére sürgős segítséget követelve.

Románia energiapiaci dilemmái és a globális verseny

A helyzetet bonyolítja, hogy Románia gázkészletei ellenére az európai piacokon a gáz ára rendkívül magas. Az ország rendelkezik ugyan energiaforrásokból származó támogatási rendszerekkel, de a gyártó szerint ezeket a lehetőségeket nem használják ki kellő mértékben. Egyre szélesedik az olló az uniós tagállamok által kínált nagyvolumenű támogatások és a román helyzet között.

A Nitrogénművek hasonló cipőben jár

A magyarországi Nitrogénművek helyzet is a román gyártó sorsával párhuzamos, a széndioxid-kvóta értékesítése után kivetett adó miatt állt le a gyártás. A bevezetett szabályozás 7%-os bevételkiesést okozott, ami tovább növeli a régió műtrágyaiparának kihívásait.

Az új rendszabályok hatása a magyar és román gazdákra

A helyzet súlyos következményekkel jár a régió magyar és román gazdái számára. A műtrágyagyártás leállása miatt jelentős problémák érik a helyi mezőgazdaságot, hiszen Ukrajna háborús helyzete és a nyugattal feszült viszonyban lévő Oroszország miatt a behozatali források igen korlátozottak. A gazdák műtrágya utáni szűkös kínálatra kényszerülnek, ami komoly akadályt jelent a termelés fenntarthatósága szempontjából.

facebookMegosztás Facebook-on