Pedagógusok fizetése a fókuszban: Megnövekedett bérek távol a diplomások átlagától
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Pedagógusok fizetése a fókuszban: Megnövekedett bérek távol a diplomások átlagától

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Pedagógusok fizetése: Aktuális adatok és várakozások

A pedagógus közösség januárban tapasztalt jelentős, átlagosan 32,2%-os bértömegnövelése ellenére további kihívásokkal néz szembe. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) adatai világítanak rá arra, hogy a tanárok fizetése még mindig nem éri el a diplomások átlagkeresetének 72%-át.

Az újévi béremelés ütemezése alapján a tanárok kollégiuma január végéig kellett, hogy átvegye a friss szerződéseket, amelyek a bérek növekedését hivatalosan is rögzítették. A PDSZ észrevételei szerint, számos visszajelzés érkezett, melyek a béremelés valós mértékét érintették.

A béremelkedés valós képe

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint, a bérnövekmények átlagosan bruttó 564.2 ezer forintos szintre emelkedtek. A kormányzat ígéretei szerint a tanárok bérnövekedése ebben az évben a diplomások átlagjövedelmének körülbelül 71.8%-át kellene, hogy elérje. A Belügyminisztérium előrejelzései a 2024-es évre vonatkozóan a diplomások átlagbérét bruttó 936 513 forintos nagyságrendben határozták meg, amely alapján a tanári béreknek legalább bruttó 672 416 forintot kellene képviselniük.

A PDSZ visszajelzéseit figyelembe véve, sok pedagógus tévesen gondolta, hogy személyes fizetése egyenlő mértékben, átlagosan 32,2%-kal növekedik. A szakszervezetek azonban többször is kiemelték, hogy a bértömeg – azaz az a keret, amely a fizetésekre fordítható – és nem a konkrét fizetések növekedése a jelentős. Ez a tényező azonban nem teszi lehetővé, hogy minden tanár automatikusan azonos mértékű béremelésben részesülhessen.

Pedagógusok visszajelzése a béremelésről

A megkérdezett pedagógusok 62.1%-a csupán a minimális béremelést kapta meg. További 13.5% jelezte, hogy bár többet kapott, nem az elvárt nagyságrendnek megfelelően, és 24.4% többet kapott, mint amire számított. A szakszervezet elemzése szerint a többség nem érzi magát teljes mértékben kielégítve, még abban az esetben sem, ha az emelés meghaladta a minimumot.

Ebből kiindulva, a pedagógusok fizetési helyzete bonyolult és árnyaltabb, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. A bérek szintje, valamint a kormányzat és a szakszervezetek közötti kommunikáció, mind mind hozzájárulnak az oktatási szektor munkafeltételeinek alakulásához.

facebookMegosztás Facebook-on