Nyugdíjszámítás 2024: Szakértői Útmutató a Nyugdíj Összegének Megállapításához
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjszámítás 2024: Szakértői Útmutató a Nyugdíj Összegének Megállapításához

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Nyugdíjszámítás 2024 Kulcsfontosságú Elemei

A nyugdíj előrejelzése és megállapítása gyakran nehézkes folyamatnak tűnik, ám Farkas András nyugdíjszakértő világossá teszi az eljárást pontokba szedve, segítve ezzel az érintetteket a 2024-es év változásainak megértésében.

Szolgálati Idő Összesítése és a Nyugdíjszorzó Meghatározása

Az első lépés a szolgálati idő összesítése, azaz össze kell adni az összes, életünk során megszerzett szolgálati napokat. Az így kapott napok számát 365-tel osztva kiderül, hány teljes évet töltött el valaki szolgálati idővel. Ez alapján határozzák meg az ilyen módon szerzett idő százalékos értékét a nyugdíjskálán, ahol például 40 egész év szolgálathoz 80% nyugdíjszorzót társítanak.

Járuléktalanítás és Adótlanítás

A járulék és adó nélküli keresetek számításához az átlagszámítási időszakban szerzett jövedelmeket járuléktalanítani, majd adótlanítani (szja-tlanítani) kell, évenként az akkori érvényes szabályok alapján.

Valorizálás és Osztószám Alkalmazása

A járuléktalanított és adótlanított éves kereseteket évenként az adott év valorizációs szorzójával kell megszorozni. Ezután a valorizált nettó keresetek összegét osztani kell azoknak a napoknak a számával, amikor a nyugdíjigénylőnek keresete volt - ez az osztószám.

Életpálya Átlagkereset és a Degresszió Szerepe

Az így kapott napi nettó átlagkeresetet megszorozzuk a szökőév miatt 366-tal az éves átlagkereset megkapásához, majd 12-vel osztjuk a havi nettó életút-átlagkereset kiszámításához. Ha az életpálya átlagkereset meghaladja a 372 ezer forintot, alkalmazni kell a degressziós szabályokat.

Nyugdíjskálán Történő Szorzás és Nyugdíjbónusz

Végül, az előző pontok alapján kiszámított havi nettó (járuléktalanított, adótlanított, valorizált és degresszált) átlagkeresetet szorozzuk meg a nyugdíjskála szerinti százalékos nyugdíjszorzóval. Az így kapott nyugdíj induló összegét - amennyiben valaki jogosult rá - meg kell növelni a nyugdíjbónusz összegével.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy a fenti folyamat során számos további részletszabályt is érdemes szem előtt tartani. Az átlagember számára ezek az információk bonyolultnak hangzhatnak, de professzionális útmutatásunknak köszönhetően mindenkit képesek vagyunk eligazítani a nyugdíjszámítás labirintusában.

A jövőbeni nyugdíjunk megtervezésekor nem szabad elhanyagolni ezeket a lépéseket, hiszen azok alapvetően befolyásolják a nyugdíj összegét. Az alapos előkészület és a pontos tudás hozzájárulhat ahhoz, hogy időskorunkat anyagi biztonságban tölthessük.

facebookMegosztás Facebook-on