Nyugdíjreform: Új Javaslatok a Méltányos Megélhetésért
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjreform: Új Javaslatok a Méltányos Megélhetésért

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nyugdíjreform Tervek: Az Idősek Megélhetése a Tét

November hónapban került megrendezésre a hatodik Országos Nyugdíjas Parlament ülése a magyar fővárosban, ahol a nyugdíjasok képviselői stratégiai javaslatokat fogalmaztak meg. Ezek a javaslatok a nyugdíjrendszer alapjaikon kívánják megújítani, oly módon, hogy az minden korosztály számára méltányos és elviselhető legyen.

A Gondok Gyökere: Nem Elég a Nyugdíj

A nyugdíjasok jelenlegi helyzetének megítélésében aggályok hangzanak el. A statisztikai adatok rámutatnak, hogy Magyarország GDP-jének csupán 8%-a fordítódik jelenleg nyugdíjra, ami elmarad az Európai Unió országainak átlagától. A cél, hogy ez az arány érje el legalább a GDP 12-13 százalékát.

Követelések: Jogos Igenyek vagy Luxusvágy?

A nyugdíjasok olyan rendszert szeretnének, ahol az államilag finanszírozott nyugdíj összege minimum az átlagkereset 65-70%-a. Emellett ide sorolható egy alapnyugdíj bevezetésének igénye, amely nem lehet kevesebb, mint a jelenlegi átlagnyugdíj 60%-a – ez jelenleg körülbelül 125 000 forintot jelent. A javaslatok célja továbbá egy igazságosabb nyugdíjplafon beállítása és a különböző méltányossági keretösszegek emelése.

Változás a Nyugdíjszámításban: A Felső Korlátok Újragondolása

Beszámolnak arról is, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint egy meghatározott jövedelemhatár fölött csak az átlagkereset egy részét veszik figyelembe a nyugdíjszámítás során, ezt szeretnék a nyugdíjasok 500 ezer forintra módosítani. A tárgyalások során szóba kerül egy alternatív emelési módszer bevezetése is, inflációkövető helyett a bruttó átlagkereset növekedésének mértékével összehangolt nyugdíjemelés.

Korhatár Kérdése: Az Egészséges Évek Számítanak

A nyugdíjba vonulási korhatárt az egészséges életévek számához kívánják kötni, figyelembe véve a KSH által hivatalosan közzétett adatokat, mely szerint már korábban is lehetne menni nyugdíjba, hiszen a férfiak és nők egészségesen várható élettartama alacsonyabb, mint a jelenlegi állami korhatár.

Társadalmi Vita és Nemzetközi Támogatás

Az OECD által készített ajánlások várakozásai 2024 elején kerülnek elemzésre egy társadalmi vita keretében. A döntéshozókkal folytatott konzultációk nyitottak maradnak a további tervpontok megvitatására és az érintettek visszajelzéseire alapozva.

Az Idősek Hangja Egyensúlyra Törekszik

A nyugdíjas közösség javaslatai arra törekednek, hogy megteremtsék azt a szociális egyensúlyt, mely minden korosztály számára biztosítja a méltányos megélhetést, és orvosolja a jelenlegi nyugdíjrendszer strukturális hibáit. Az idősek hangja a fenntarthatóságért és igazságosságért kiált, melynek középpontjában az emberi méltóság áll.

facebookMegosztás Facebook-on