Munkaügyi és bevándorlási szabályozás frissítés: Új korszak kezdődik Magyarországon
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munkaügyi és bevándorlási szabályozás frissítés: Új korszak kezdődik Magyarországon

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Változások a munkakörök orvosi alkalmassági vizsgálatában

A munkaerő-piaci adaptáció részeként a korábban kötelező általános munkaköri alkalmassági vizsgálatok megszüntetése valósul meg. Ennek ellenére egyes specifikus munkakörök és foglalkoztatási formák esetén továbbra is elengedhetetlen marad ez a típusú ellenőrzés, melynek részletei a munkajogi szabályozásban és munkáltatói előírásokban vannak rögzítve.

Az Országgyűlés döntése: Új törvény a külföldi munkavállalókról

Nemrégiben a magyar törvényhozás új, mérföldkövet jelentő döntést hozott az országban tartózkodni kívánó harmadik országbeli állampolgárok jogállásáról. A törvény, amelyhez kétharmados többség szavazata volt szükséges, meghatározza a magyarországi tartózkodás nem alapjogi jellegét és szigorú keretek közé szorítja a külföldiek munkavállalási lehetőségeit.

A Magyarországon tartózkodás feltételei és korlátai

A jogszabály precíz struktúrába szervezi a tartózkodási engedélyek sűrű erdejét, létrehozva rövid, tartós és huzamos tartózkodási kategóriákat, melyekbe a vízum szükségessége és a tartózkodás időtartama szerint sorolhatók be a kiutazók. A jogosultak köre szintén kiterjed azokra, akik már valamilyen jogcím alapján engedélyhez jutott, de új letelepedési engedély már nem kérhető a jövőben.

A vendégmunkások szabályozásának fejlődése

Az Országgyűlés döntése értelmében a vendégmunkások fogadását is átalakítják: az álláshelyek betöltésének prioritása a hazai munkaerő felé billen, az engedélyezés pedig szigorú feltételekhez és időkorlátokhoz kötődik. Három éves maximum időtartam szabályozza a vendégmunkások ideiglenes itt-tartózkodását, fenntartva azt az elvárást a munkáltatókkal szemben, hogy ügyeljenek az engedély lejárta utáni hazautaztatásra.

Gazdasági fejlődés és a vendégmunkás-engedélyek

A befektetések és gazdasági tervek előmozdítása jegyében, különös tekintettel kerülnek majd elbírálásra azon munkaadói igények, melyek a vendégmunkások bevonását szükségessé teszik. A keretszámok és a nemzetbiztonsági megfontolások egyaránt jelen lesznek a döntéshozatali folyamatban, amit a gazdaságfejlesztési miniszter nemzeti érdekekkel összhangban határoz meg.

Munkaügyi és bevándorlási szabályozás frissítés

Az új szabályozás megtestesíti a modern munkaerő-piaci és geopolitikai realitásokhoz való alkalmazkodás irányvonalait, hatékonyan illeszkedik a hazai munkaerőpiac védelmi törekvései közé, és az ország nemzetbiztonsági érdekeit is figyelembe véve szabályozza a harmadik országbeli állampolgárok munkavállalását és tartózkodását.

facebookMegosztás Facebook-on