Minimálbér Kiigazítása: Az EU Meghatározása és a Magyar Valóság
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Minimálbér Kiigazítása: Az EU Meghatározása és a Magyar Valóság

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Minimálbér-kiigazítás: Közel az EU-elvárásokhoz, de még messze a cél?

Magyarország decemberi minimálbér-emelése, bár jelentős mértékű, mégsem bizonyul elegendőnek ahhoz, hogy megfeleljünk az Európai Unió új, összeurópai minimálbér-standardjainak. A 15 százalékos növekedéssel a minimálbér 266 800 forintra emelkedett, ám ez az intézkedés önmagában kevés lehet az előírt cél eléréséhez.

Kulcskérdés a medián és átlagbér arányában megjelenő határ, amely az EU irányelvei szerint a bruttó mediánbér 60 százaléka vagy a bruttó átlagbér 50 százaléka körül mozog. Az irányelv a minimálbér rendszeres felülvizsgálatát is előírja, mely összhangban van az OECD ajánlásaival. Viszont a legutóbbi emelkedés után is láthatóan lemaradás tapasztalható, hiszen országunk a statisztikákban az uniós minimálbérek alsó harmadában helyezkedik el.

Statisztikák Tükrében: Hol Tart a Magyar Minimálbér?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján érdemes megvizsgálni a 2022-es évet. November hónap statisztikái azt mutatják, hogy a bruttó átlagkereset 621 200 forint volt, a mediánkereset pedig 489 400 forint. Összevetve ezeket a számokat a novemberi, illetve decemberi megemelt minimálbérekkel, egyértelművé válik, hogy komoly hiány mutatkozik a teljesítendő EU-s célokhoz képest.

Konkrétan, a decemberi emelkedéssel a minimálbér az átlagkereset közel 43 százalékát tette ki, míg a mediánhoz képest mintegy 54,5 százalékot. Ezek az arányok azonban egyértelműen jelzik, hogy további emelkedésre lehet szükség, különösképpen, ha a vállalatok által kilátásba helyezett, esetenként két számjegyű béremeléseket is figyelembe vesszük.

A Béremelkedés Jövője Magyarországon: Mi Vár Ránk?

Tekintettel arra, hogy a minimálbér és a középbérek közötti szakadék tovább nőhet a várt céges béremelések hatására, lehetséges, hogy az EU előírásaihoz igazodva további lépéseket kell tennünk. Az európai parlamenti szavazás, mely várhatóan májusban fog megtörténni az európai minimálbérről, egy újabb mérföldkő lehet ebben a kérdésben.

A tárcánk által bemutatandó törvényjavaslat több mint valószínű, hogy a minimálbér további, strukturált felemelését fogja szabályozni, az EU újdonsült előírásainak megfelelése érdekében. Kérdés, hogy a magyar gazdaság és a munkaadók milyen mértékben tudnak majd alkalmazkodni a változásokhoz, és hogyan érinti mindez a munkavállalók életszínvonalát.

facebookMegosztás Facebook-on