Megújuló CSOK: Új Irányokat Szab a Lakáspiacon
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megújuló CSOK: Új Irányokat Szab a Lakáspiacon

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A CSOK plusz hatása a lakáspiacra: Több mint egy trendforduló

A lakásvásárlási támogatások jövedelmező útvesztőjében egy rendkívüli változás történt. Nemrégiben a lakás-támogatási rendszer frissítése, a CSOK plusz megjelenése a színen érzékelhető dinamizálódást hozott. Eddig lassulóban volt az ingatlan iránti érdeklődés, de a bejelentés óta nem csupán megállt ez a tendencia, de éves szinten keresletnövekedést is regisztrálhatunk.

Keresleti emelkedés: A CSOK plusz szárnyai alatt

A nagyvárosi CSOK búcsújáról szóló hírhullámok és az új CSOK plusz bejelentésének köszönhető a piaci élénkülés. Csalódni nem kellett, a várakozásoknak megfelelően nőtt a kereslet az eladó lakások és házak iránt. A tavalyi adatokhoz képest körülbelül 2%-kal volt erőteljesebb a keresleti oldal.

Az ingatlan-piaci évszak meghosszabbodása

A korábbi tendenciákkal ellentétben az idei év egy különleges kivételnek bizonyult. A kora őszi szezon hagyományosan lecsengőben lenne, de a CSOK plusz jótékony hatásának köszönhetően az idén még október végén is pörgött a piac. Holott szokás szerint ebben az időszakban akár 5-10%-kal is csökkenhetne a kereslet.

Új és régi vevők az élénkülő piacon

Érdemes kiemelni, hogy a növekedés nem csupán az új CSOK plusz támogatásra pályázók körében volt érzékelhető. Sorakoznak azok is, akik szeretnék még az év vége előtt kihasználni a nagyvárosi CSOK előnyeit és az ehhez kapcsolódó további állami támogatásokat.

Árak és kereslet: Egyedi helyzet a láthatáron

Bár a keresletnövekedés gyakran áremelkedéssel is párosul, a szakértők most nem ezt a folyamatot látnak. Bizonyos esetekben a fokozott kereslet akár az árak csökkenését is előidézheti, hiszen a nagyvárosi CSOK kihasználása miatt költözni vágyó tulajdonosokra különösen nagy lesz a nyomás.

Az alkuban rejlő lehetőség: Az idő és a kedvezmények ereje

Azok a lakásvásárlók, akik még az idén szeretnének CSOK támogatással vásárolni, most már az év végével kapcsolatos szűk határidőkkel néznek szembe. Mindez az eladóknak adhat egy kis plusz alkupozíciót, hiszen az utolsó pillanatban történő vásárláskor még érvényesíthetnek bizonyos állami kedvezményeket.

Az ingatlanpiac folyamatosan változó dinamikájával lépést tartani nem könnyű feladat; a CSOK és a frissen debütált CSOK plusz viszont egyértelműen kimozdították a piacot a stagnálásból. Egy átlagos lakásvásárló számára ez az információ nem csupán érv, hanem egyenesen lehetőség arra, hogy kihasználja ezt a rendkívül kedvező időszakot.

facebookMegosztás Facebook-on