Hogyan befolyásolják a családtámogatások a nyugdíjat? A GYES és GYET szerepe
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Hogyan befolyásolják a családtámogatások a nyugdíjat? A GYES és GYET szerepe

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

GYES és GYET: Járulékok a Jövő Nyugdíjáért

A családok anyagi biztonságát és a gyermeknevelés támogatását szolgáló ellátások közül a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet, némelyek által "főállású anyaság" néven ismert) egyenesen kapcsolódnak a nyugdíjrendszerhez. Ezek az összegigények a szociális vetítési alap figyelembevételével kerülnek meghatározásra, mely jelenleg havi bruttó 28 500 forintot tükröz. De vajon pontosan milyen helyzetekben és mely időintervallumokra jogosítanak ezek az ellátások?

A GYES hatása a nyugdíjra

A gyes esetében fontos tudni, hogy a megítélt összeg után nyugdíjjárulékot kell fizetni, aminek köszönhetően a gyes időtartama a nyugdíjra jogosító szolgálati időként érvényesíthető. A támogatás ráadásul egy különleges lehetőséget is rejt magában: a 40 év feletti nők számára a gyes időszakát gyermeknevelési időként is elismerik.

A GYET befolyása a nyugdíjalapra

A három vagy több gyermeket nevelő családok által igényelhető gyet után szintén jár a nyugdíjjárulék fizetése, így az időtartam szintén nyugdíjra jogosító szolgálati időnek számít. Emellett, akár az apák általi igénybevétel is lehetséges, így a "főállású anyaság" kifejezés ellentmondásos. Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásakor mind a gyes, mind a gyet összege akkor kerül figyelembe vételre, ha az az érintett személy számára előnyös.

A Családi Pótlék és az Anyasági Támogatás Nyugdíjas Kapcsolata

A tartalom részletes vizsgálata alapján megállapíthatjuk, hogy a családi pótlék és az anyasági támogatás nem járulnak hozzá közvetlenül a nyugdíj mértékének alakulásához. Ezek az ellátások végül nem vehetők figyelembe a nyugdíjszámítás során, ellentétben a gyes és a gyet támogatásokkal.

A családtámogatási ellátások és a nyugdíj összefüggéseinek tisztázása fontos lehet minden olyan számára, aki a jelenlegi vagy jövőbeni pénzügyi tervezésében keresi a gyermeknevelés és a hosszú távú anyagi biztonság összehangolásának legjobb módját.

facebookMegosztás Facebook-on