Megrázó beszámoló a magyar mentődolgozók mindennapjairól: A vészhelyzet a szüneteknél is folytatódik
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megrázó beszámoló a magyar mentődolgozók mindennapjairól: A vészhelyzet a szüneteknél is folytatódik

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A hőhullámok és téli zord körülmények ellenére is: Mentődolgozóink hétköznapjai

Mentőink, azok a bátrak, akik minden nap az életünkért kockáztatnak, napjainkban rendkívül kihívásokkal teli körülmények között végzik munkájukat. Egy névtelenségét megőrző forrásom hozta nyilvánosságra a kritikus állapotokat: meleg étel híján étkeznek, az alapvető szükségleteiket pedig közegészségügyi létesítményekben kénytelenek elvégezni.

A pihenő, ami nem kényeztet: 20 perc a túlórázó hősök számára

A megszakítás nélküli küldetések során a mentődolgozók mindössze 20 perc szünetre számíthatnak – és ez nem változik a valóságban még akkor sem, ha műszakjuk 15-18 órás is lehet. Ekkor már biztonsági kihívásozá válik nemcsak számukra, hanem a páciensek számára is a hazavezető út, hiszen a kimerültség csak növeli a balesetveszélyt.

Mit mond a szabályzat? – A nem betartott előírások

Az itthon maradt dolgozókat sem kényeztetik túlzott szünetidőkkel: a munkatörvénykönyv szellemében mégis több szünet járna nekik. A normális körülmények között adott 45 perc szünet a tényleges hosszú munkaidőben eltörpül, és a mentődolgozók még az alapvető öltözködési lehetőségekért is harcolnak kell.

Egyenlőség a főváros és vidék között?

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szólalt meg azon kihívások nevében, amikkel a vidékről a városba vezényelt mentőknek szembe kell nézniük. Az egyesület jelenleg is azon dolgozik, hogy a pihenőidő és munkaidő tekintetében megvalósíthassák az egyenlőségüket fővárosi kollégáikkal.

Így van ez, közel a valósághoz – a hősök, akiknek az átlagpolgár csupán a kiérkezési idejüket mérik, maguk is küzdenek a mindennapokban egy sokkal nehezebb csatával: az emberi jogaikért, a testi-lelki egyensúly megőrzéséért és a biztonságukért. Szívügyük, hogy segíthessenek, de miként lehet megvédeni azokat, akik minden nap életünket védik?

facebookMegosztás Facebook-on