Jogállamiság a Bíróságoknál: A Magyar Bírói Egyesület Könyörtelenül Szembesít a Béremelés Elmaradásával
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Jogállamiság a Bíróságoknál: A Magyar Bírói Egyesület Könyörtelenül Szembesít a Béremelés Elmaradásával

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Figyelmeztető Jel: Béremelés Nélkül Bíróságaink?

A Magyar Bírói Egyesület megdöbbentő felhívása ráirányította a figyelmet arra, hogy míg az országban minden más hatalmi ágnál érvényesült az infláció feletti béremelés, ezzel szemben a bírósági alkalmazottak évek óta változatlan bérekkel gazdálkodnak. Mi lehet ennek az oka, és hogyan érinti ez az igazságszolgáltatás minőségét?

Töretlen Elvárások a Bíróságok Bérstruktúrájában

A Magyar Bírói Egyesület közleménye egyértelművé teszi, hogy az állami szektor belső feszültségei fokozódnak, főként az év vége felé, amikor az alkalmazottak érezhetően elmaradó fizetéseinek ügyét kellene rendezni. A bírók számára kiemelten fontos, hogy az infláció mértékét meghaladó mértékben történjen a bérek szabályozása, annak érdekében, hogy fennmaradhasson az igazságügyi rendszer integritása és képessége megfelelni az EU-s jogállamisági normáknak.

Az Igazságszolgáltatás Anyagi Pillére Sodródik Krízisbe

A közlemény szerint hiába volt többszörös felszólítás a Kormány felé, sajnos érdemi párbeszéd sohasem indult el sem a Magyar Bírói Egyesület, sem az Országos Bírói Tanács, a Kúria vagy a Bírósági Dolgozók Szakszervezete részéről. Pedig az ezen tárgyalások elmaradásának következményei már a bírói függetlenség anyagi alapjait érintik negatív módon, ezzel aláásva a harmadik hatalmi ág működésének személyi garanciáit.

A Magyar Bírói Egyesület Követelése: Egyenlő Bánásmód a Bíróságoknak

Összességében a Magyar Bírói Egyesület világos üzenetet küldött: elvárják a kormánytól, hogy minden más hatalmi ághoz hasonlóan a bíróságok is legyenek részesülői hasonló mértékű, előírt és tárgyalás nélküli béremelési garanciáknak. 2024 márciusától ez lesz a norma, ám a bírák esetében még várat magára a változás. A kiáltvány nemcsak jogi, de emberi szemszögből is mindannyiunk figyelmét követeli meg.

facebookMegosztás Facebook-on