Kiürítheti-e a bevásárlás a nyugdíjpénztárcát? - Megdöbbentő számok 2023-ból
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Kiürítheti-e a bevásárlás a nyugdíjpénztárcát? - Megdöbbentő számok 2023-ból

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A nyugdíjasok kosara: Megdrágult élelmiszerek és a vásárlóerő próbatétele

Az utóbbi két év gazdasági változásai tettenérhetőek a hétköznapi élet szinte minden területén. Az élelmiszervásárlás pedig különösen kritikus pontja lett az emberek költségvetésének. Egy frappáns összegzése ennek a heti nagy bevásárlás költsége, amely 2021-ben még átlag 17 ezer forint körül mozgott, míg most már a 24 ezer forintos küszöböt súrolja. Specifikusan, egy 2021-es és 2023-as összehasonlításban aránytalanul magas, több mint 40 százalékos áremelkedést látunk.

Bérek vs. árak: Egy folyamatos küzdelem

Ez a figyelemre méltó infláció a lakosság széles rétegei számára csak akkor nem jelentene komoly terhet, ha a bérek hasonló mértékben követnék az árnövekedést. A nettó medián bérekre vonatkozóan vizsgálódva, 2022 májusa óta tapasztalható adatokkal rendelkezünk. Ezek szerint a heti nagy bevásárlás a medián bér 7,53 százalékát emésztheti fel, amely érték a 2023-as év kezdetére 9,55 százalékra rúgott. Enyhe csökkenés tapasztalható azóta, de még mindig nem érjük el a tavaly májusi szintet.

A nyugdíjasok anyagi csapdája: Minimális javulás jelét sem látva

A nyugdíjasok helyzete semmutat jelentős javulást, még ha kis mértékben is, az enyhülés látszik. Egy 2023-as szeptemberi adat szerint a medián nyugdíjnak közel 13 százalékát képes kiforrasztani a vásárlók kosarában szereplő termékek magas ára. A számok még durvábbak, mikor megvizsgáljuk, hogy a közepes nyugdíj havi felét szinte kizárólag az alapvető élelmiszerekre kell fordítani.

Száraz tények: Szorítóban a nyugdíjak

A legutóbbi információk szerint az öregségi nyugdíjak medián értéke megközelíti a 187 ezer forintot. Ennek fele – közel 93 ezer forint havi számításban – még nem fedezi az élelmiszervásárlás négy heti ráfordítását, ugyanis ez utóbbit ha heti 24 ezer forinttal számoljuk, összességében 96 ezer forintot tesz ki. Ez a szám jól illusztrálja a háztartásokra nehezedő nyomást.

A számok természetesen csak a száraz valóságot tükrözik, és nem képezik le a valós életszínvonalat, ahol a gyakorlati tapasztalatok gyakran még kimértebb képet festhetnek. A blogbejegyzés célja, hogy a körültekintő és számszerűsített információk által rávilágítson a társadalmunkban rejlő kihívások súlyára, különös tekintettel a nyugdíjasok és keresők életvitelére.

facebookMegosztás Facebook-on