Közösségi Közlekedés Átalakítása - jövőre változik
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Közösségi Közlekedés Átalakítása - jövőre változik

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nagyszabású Reformok a Magyar Közösségi Közlekedésben

A közelmúltban napvilágot látott kormányhatározat szerint Lázár János, az építési és közlekedési miniszter jelentős feladattal bíródott meg: a közösségi közlekedés teljes körű átalakításának előkészítése a kormány által kitűzött határidőig, 2023 márciusában. A cél egy hatékony, egyenletesen hozzáférhető és igényekhez jobban illeszkedő közlekedési rendszer megalkotása.

Új Tarifa- és Kedvezményrendszer Jön

Az átalakítás érinteni fogja a tarifákat és a kedvezményeket. A terv részei között szerepel a vármegye- és országbérlet átalakítása, mellyel a kormányhatározat szerint a közösségi közlekedés versenyképességét és a tömegközlekedési szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségét kívánják fokozni. A felülvizsgálat magában foglalja a jogszabályok átnézését és esetleges módosításait is.

Készpénzmentes Jegyvásárlás Bevezetése

A kormányzati dokumentumok szerint a minisztériumnak 2024. szeptember 30-ig meg kell teremtenie a készpénzmentes jegyvásárlás feltételeit a helyközi közszolgáltatásokban. Ezzel párhuzamosan, az érintett jogszabályokat is módosítani kell a zökkenőmentes átmenet érdekében.

A Jelenlegi Kedvezményrendszerről

A jelenlegi tarifarendszer különböző kedvezményeket biztosít, többek között a 6-14 éves korosztálynak, és ezen túl, szociálpolitikai menetdíjtámogatás formájában támogatja az állam a MÁV-ot. Érdemes megemlítenünk, hogy a grátisz utazás kezdete már megfigyelhető Budapesten, ahol 2021 szeptemberében vezették be a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedését.

Az Ingyenesség Elképzelése

A minisztérium és a közlekedési miniszter a tervek szerint kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és időskorúak ingyenes utazási lehetőségeire. Lázár János külön hangsúlyt fektet arra, hogy az utazás előbb említett korosztályok számára díjmentes legyen Magyarországon.

A Jelen és a Jövő Díjszabásai

A díjszabás jelenlegi struktúrája szerint a 6 év alatti gyerekek díjmentesen, míg a 6-14 évesek 50%-os kedvezménnyel utazhatnak. A kormányhatározat fényében a közeljövőben várhatóan további változások valósulnak meg ezen a területen is.

Rendkívül izgalmas időszak áll előttünk a közösségi közlekedés terén. A tömegközlekedési rendszer körül körvonalazódó változások nem csak a tarifák és kedvezmények struktúráját, hanem az utazóközönség napi szintű élményét is alapjaiban fogják meghatározni. Felkészülünk az új korszakra, ami új lehetőségeket nyit a közlekedési rendszer és az utasok előtt egyaránt.

facebookMegosztás Facebook-on