Inflációs Vihar: Hogyan Bombázza Az Áremelkedés A Kisebb Jövedelműeket?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Inflációs Vihar: Hogyan Bombázza Az Áremelkedés A Kisebb Jövedelműeket?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Inflációs Térkép: Hogyan Tudtunk Túllendülni a Recesszión?

A magyar gazdaság tavalyi visszaesés után ismét növekedési pályára állt; ezen folyamat remények szerint a recesszió lezárását jelenti. Jóllehet az inflációs recesszió hatásai alapvetően enyhének tűnnek – a GDP csupán 2 százalékkal, míg a lakossági fogyasztás 3 százalékkal marad el a csúcstól, és a foglalkoztatottság növekedése is tapasztalható – a társadalom szegényebb rétegeit mélyen érintette a pénzromlás.

Az Árnövekedés Térhódítása: A Statistikák Nyelvén

2023 januárjában az árak éves összehasonlításban rendkívüli, több mint 25%-os ugrást produkáltak. Ezzel szemben a bérek – attól függően, hogy mely jövedelmi kategóriáról beszélünk – 15-20%-os emelkedést mutattak. A legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők szenvedték el a legjelentősebb reálbércsökkenést.

Az Élelmezési Költések Labirintusa

Hiába nőtt a legalacsonyabb bérek aránya a leggyorsabban, az érintett csoport fogyasztói kosara kiemelkedő súllyal tartalmazza az élelmiszereket. Az utóbbiak árai ellenállhatatlanul magasak, 2021 vége óta átlagosan 50%-kal emelkedtek, ami majdnem duplája a béremelkedéseknek. Az ársapkák, ironikus módon, nem nyújtottak elegendő segítséget a vásárlóerő megőrzésében.

Munkajövedelem Mítosza Kontra Valóság

A finoman szólva sem rózsás bérviszonyok festenek elég sötét képet a hazai gazdasági helyzetről. Sokak hite szerint bőkezűen gazdálkodik a munkaerőpiac, mégis a valóság mást igazol. Vajon valóban elérhető a havi nettó 500 ezer forintos kereset pusztán munkavállalással? A statisztikák erre vonatkozóan más hangot ütnek meg.

A fentiek tükrében az infláció nem csupán egy statisztikai adat, hanem egy kézzel fogható jelenség, mely főleg a társadalom kiszolgáltatottabb csoportjait sújtja a legnagyobb mértékben. A megélhetés biztosítása és az alapvető szükségletek kielégítése egyre több kihívást jelent a mindennapok során.

facebookMegosztás Facebook-on