Bérprognózis 2024: A vállalatok készülnek az új kihívásokra
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Bérprognózis 2024: A vállalatok készülnek az új kihívásokra

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A vállalkozások előtt álló kihívások és kilátások 2023-ban és 2024-ben

Az elmúlt hónapok nem kedveztek különösebben a hazai vállalkozásoknak, a kereslethiány miatt több iparági szektorban is csökkenő termelést tapasztalhattunk. Nézzük, hogyan hatottak ezek a trendek a munkaerőpiacra!

A munkaerőpiaci változások tükröződése a mindennapokban

Az év második felétől változó tendenciákat mutatott a munkaerőpiac: egyre több munkavállaló jelentkezett állásokra, miközben a munkaerőhiány továbbra is megnehezíti a vállalatok működését. Feltűnő ellentmondás ez, melyet a VOSZ szakértői is megerősítenek.

Növekedési várakozások 2024-re

Hiszünk a jobb holnapban: noha a szakértői vélemények eltérnek, mind a VOSZ, mind a GKI előrejelez egy mérsékelt gazdasági növekedést 2024-re, amit az infláció várható lassulása is alátámaszthat.

Bérnövekedés: szektoronkénti eltérések világítanak rá a társadalmi különbségekre

Míg a versenyszektorban számottevő béremelések történtek, a költségvetési szektor munkavállalói kevésbé érezték ezek hatását. A fizetések emelkedése mellett itt kiemelkedően nagy feszültségek halmozódtak fel.

A minimálbér hatása és kockázata

2024 optimista képet fest a minimálbér és garantált bérminimum tekintetében: jelentős emelkedést jósolnak, amely viszont feszültséget okozhat a különböző bércsoportok között. Mennyi a Minimálbér és Garantált Bérminimum nettója? Kiszámolhatja a bérkalkulátor segítségével.

Új megközelítések a bérpolitikában: nem csak százalékok kérdése

A cégek bérstratégiájában fontos lenne egy egyenletesebb megoszlásra törekedni, hogy ne mélyüljenek el a társadalmi és gazdasági különbségek, amelyet a MASZSZ elnöke is fontosnak tart.

Szektoronkénti kilátások: kik várhatnak nagyobb béremelést?

Korunk HR trendjei megmutatják: nem mindenhol van lehetőség egyforma mértékű béremelésre. Sok minden a cég helyzetétől, piaci pozíciójától és a munkaerőpiaci kínálattól függ.

Bérprognózis 2024: Túl a bérnövekedésen - alternatív juttatások a dolgozói elégedettség érdekében

A vállalatok nem csupán a bérnövekedéssel növelhetik dolgozóik lojalitását. A cafeteriarendszer, a home office lehetősége, vagy akár a munkahétek újragondolása is hozzájárulhat egy kiegyensúlyozottabb munkahelyi atmoszférához.

facebookMegosztás Facebook-on