Az Új Kezdetek Művészete: Sikeres Változáskezelés Lépésről Lépésre
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az Új Kezdetek Művészete: Sikeres Változáskezelés Lépésről Lépésre

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Hatékony Stratégiák a Sikeres Változásért: A Kübler-Ross és Lewin Modellek Szerepe a Vállalati Átmenetben

Képzeld csak el: két év telt el, és végre itt az idő, hogy merész, új lépéseket tegyünk! Egyik ügyfelem, aki egyben cégtulajdonos és ügyvezető is, éppen ebben a helyzetben találta magát. Az új szakemberek felvétele mellett elengedte a gyengén teljesítő munkatársakat és készen állt valami nagyra: felépíteni egy erős csapatot, új ügyfeleket megszerezni, növekedni és egy ötéves terv keretében átadni a cég irányítását egyik gyermekének.

Az Első Lépés: A Változás Felölelése

Változás irányába tenni az első lépést bátor döntés. A választott út tele van kihívásokkal, még akkor is, ha mi vagyunk annak katalizátorai. Ismerős minden vezetőnek, hogy a változás valójában egy érzelmi hullámvasút - egy olyan út, ahol a veszteség érzése is jelen van.

Ügyfelem Utazása

Egy ismert eszköz, amely segít a változás fázisait kezelni, a Kübler-Ross modell, ami a veszteség és a változás érzelmi hullámvasútját képezi le. A görbén végighaladva elfogadjuk a változás szükségszerűségét, és fokozatosan kezdjük megérezni a reményt, lelkesedést, és a kreatív megoldásokat keresünk.

Kommunikáció: A Változási Folyamat Kulcsa

Ebben a folyamatban központi szerepe van a folyamatos kommunikációnak. Megértéssel, empátiával és a kiváló kommunikációs készséggel a vezetők képesek sikeresen kormányozni a változást.

Ügyfelem nem elégedett meg egyedül a Kübler-Ross modellel; szeretett volna egy másik, az ő céljainak megfelelő modellt is felhasználni.

Háromfázisú Változás

Ekkor mutattam neki Kurt Lewin háromfázisú változáskezelési modelljét, ami olyan mint egy jégtömb transformációja:

I. Olvaszd Fel!

Az első lépés a felkészülés, a "jéghegy felolvasztása". Ez magában foglalja a változás szükségességének elmagyarázását, a munkatársak bevonását és sok, sok kommunikációt.

II. Formáld Át!

A második lépés, ahol a változást valódi cselekvéssé formáljuk. Új folyamatok és rendszerek bevezetése kerül előtérbe. Ezzel együtt jelen van a félelem és bizonytalanság kezelése, a csapatszellem fenntartása és a részletek figyelembe vétele. Kulcs itt is a kommunikáció.

III. Fagyaszd Újra!

Végül a változás bevezetése után stabilizálnunk kell az új állapotot, és megszilárdítani az új normákat.

Az Utazás Folytatása

Ezek után hozzálátunk a folyamat részleteinek kidolgozásához, adaptálva a modellt az ügyfél egyedi igényeihez. A cél: sikeres változásmenedzsment és a hosszú távú növekedés elindítása. A változáskezelésben rejlő lehetőségek végtelenek, és én mint üzleti coach, nem csak filmrendezőként, hanem tapasztalt útitársként is segítek az úton.

facebookMegosztás Facebook-on