Az Építőipar Csúcskeresői: Klímások és Társaik Akár Milliós Bevételekkel
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az Építőipar Csúcskeresői: Klímások és Társaik Akár Milliós Bevételekkel

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Mesteremberek Bére Az Egekben: Egymillió Plusz A Realitás

Az elmúlt évek során a magyarországi mesteremberek – különös tekintettel a klímásokra, szobafestőkre, ácsokra, lakatosokra és kőművesekre – keresete meredeken emelkedett, és e fejlődés a mai napig érezhető. A foldrajzi eltérések csökkenése mellett a legtöbb szakmában a havonta hazavitt nettó jövedelem megközelíti, ha nem éri el, a hat számjegyű összegeket.

A Különbség Összemosódik

A fővárostól távolodva sem kell már törvényszerűen alacsonyabb keresetekkel számolni, hiszen a korábbi jelentős eltérések a vidék és a főváros között mára látványosan kiegyenlítődtek, ezzel is bizonyítva a szakágak közti jövedelmi kiegyensúlyozódást.

A Szárnyaló Keresetek: Valós Emelkedés, Ám Nem Mind Arany, Ami Fénylik

Bár nominálisan az emelkedést elsöprőnek mondhatjuk, a reálérték figyelembe vételével a növekedés mértéke csökkent, de még így is jelentős, mintegy 45 százalékos pluszt jelent. A JóSzaki adatai alapján a vállalkozói réteg is bőven túlszárnyalja az átlagos kereseti növekedési rátát, a jövedelmük több mint 70 százalékot ugrott éves szinten, megdöntve a 36 százalékos reálbér emelkedést.

Az Alkalmazottak: Amikor A Növekmény Csak Papíron Látszik

Ezzel szemben a beosztottként dolgozó szakmunkások helyzete nem mondható ilyen rózsásnak. Jövedelmük az időszak alatt csupán 9 százalékkal nőtt, ami jelentős reálbércsökkenéssel jár együtt. Azonban vannak kivételek, ahol az alkalmazottak is jobban járnak, mint a többi munkatársuk az országos átlagnál gyorsabb béremelkedést tapasztalva.

A Bérszakadék: Amikor A Vállalkozó Szárnyal, Az Alkalmazott Szenved

Fel kell hívnunk a figyelmet a vállalkozók és alkalmazottak közötti jövedelmi szakadékra is, ami az elmúlt években tovább nőtt. Míg két évvel ezelőtt még csak 40 százalékkal kerestek többet az előbbiek, mára ez az arány több mint kétszeresére duzzadt.

A Szakembergazdagság Ellenszere: Munkadíjak Csökkenésére Ne Várj

Építkezésbe fogó vagy felújítást tervezők figyelmébe ajánljuk, hogy a szakemberek munkadíjai nem mutatnak jelentős visszaesést. Annak ellenére, hogy a mesterek találása egyszerűbb és gyorsabb lett, a munkadíjak továbbra is stabilan magasak maradnak, így jelentős költségcsökkenés nem várható a közeli jövőben.

A fenti ténysor friss és releváns áttekintést ad a magyar építőipari mesteremberek aktuális munkaerő-piaci helyzetéről, kihangsúlyozva a potenciális változások fontosságát a jövendőbeli tervezés során.

facebookMegosztás Facebook-on