Az elfeledett szegmens: Vendéglátóhelyek küzdelme a gazdasági viharban
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az elfeledett szegmens: Vendéglátóhelyek küzdelme a gazdasági viharban

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Vendéglátóipar: Megküzdve a krízisek viharával

A múlt év nem várt kihívásokat és változásokat hozott a vendéglátóipar számára. A pandémiás korlátozások és az ezt követő hullámzó gazdasági tényezők rendesen próbára tették a szektort. A reáljövedelmek csökkenése és az inflációs nyomás oldódása mellett a piaci kereslet egyelőre visszafogott marad, ami a vendéglátóhelyek forgalmában is megmutatkozik.

Árazási dilemmák a pultok mögött

A költségek folyamatos emelkedése mellett a vendéglátósok idén kétszámjegyű áremelkedésekkel kénytelenek megbirkózni, amit azonban sokan nem mernek érvényesíteni. A piacon való megmaradás mellékhatásaként a megemelkedő költségek áthárítása a vevőkre vált kérdéssé.

A túlélés mestersége

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a 2023-as év első felében durva bezárási hullám söpört végig a szektoron: több mint ezerszer csukta be kapuit vendéglátóegység, ami napi öt elfeledett étterem megszűnését jelent. Ezek a bezárások számos tulajdonos számára a gazdasági viszontagságok, túl magas energiaárak és az alábbhagyó kereslet következményei voltak. Azóta azonban javuló tendenciát figyelhetünk meg, hiszen sokan inkább optimistán tekintenek a jövőbe.

Az éttermek jelenlegi helyzete

A megmaradt vendéglátóhelyek egy része már beleállt az új valóság talajába, és a helyzetük lassú stabilizálódását látjuk. A vendégközönség visszatérése még várat magára, ám az iparági szereplők kitartása és engedményközpontú hozzáállása a válság utáni időszakban arra enged következtetni, hogy a vendéglátás még mindig vagyonos talajon áll.

A vendéglátóhelyek felkészülnek egy újabb korszakra, és egyre hatékonyabban igyekeznek a változó piaci igényekhez igazodni, egy olyan időszakban, amikor a lakosság már nem a megszokott módon költekezik. A kérdés, amire a jövő adhat választ: hogyan állhatnak talpra a vendéglátóhelyek, és milyen stratégiák szükségesek a fennmaradáshoz ebben a változó gazdasági környezetben?

facebookMegosztás Facebook-on