A Munkaerőpiac 2023-as Mozgása: Több pályázat, kevesebb állás
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Munkaerőpiac 2023-as Mozgása: Több pályázat, kevesebb állás

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Munkavállalói Aktivitás: 2023 Végi Növekedési Hullám

Az elmúlt év utolsó negyedévében impozáns növekedést tapasztalhattunk a munkavállalói aktivitás terén. Az álláspiacra érkező pályázatok száma 20,9%-os emelkedést mutatott. Kiemelkedő volt a lendület Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyék esetében, melyek jelentkezési aránya messze átlépte az országos átlagot.

Regionális Különbségek

Ebben a pezsgő közegben is akadnak kontrasztos térségek: Nógrád és Bács-Kiskun megyében éppen csökkent a jelentkezők száma. Ezzel szemben a Tolnai növekedési robbanás elérte a 60,1%-ot, míg a keleti országrészben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is közel 50%-os bővülést mutatott fel.

Kategóriák, Hol Keresik Leginkább a Munkát?

Az ágazati eltérések is figyelemre méltók. Az IT infrastruktúra és telekommunikáció, a vendéglátás és turizmus, valamint az IT fejlesztési területeken tapasztaltuk a legnagyobb pályázati hullámot. Ezzel szemben az értékesítés és kereskedelem területén csupán kisebb mértékű volt a növekedés.

Kihasználatlan Potenciál a Cégek Számára

Változások között fontossá válik, hogy a cégek hogyan reagálnak az átalakuló piaci körülményekre. Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója szerint a cégeknek érdemes most kiaknázniuk a növekedést, hiszen könnyebb lehet a megfelelő munkaerő megtalálása a széles jelentkezői körből.

A Meghirdetett Állások Hiányának Trendje

Ugyanakkor észlelhetünk egy ellentrendet is: az álláshirdetések száma csökkenést mutatott országos szinten, átlagban 13,5%-kal. Ennek legfőbb okai közé tartozhatnak a makrogazdasági kihívások, mint a pandémia utóhatása, a rémülten cikázó infláció, és a feszült nemzetközi viszonyok.

Piaci Változások: A Szűkülő és a Bővülő Területek

Bár maga a trend a kínálat csökkenését mutatja, Hajdú-Bihar megye, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg pozitív kivételeként nőni tudott. Különösen a vendéglátás vagy az IT infrastruktúra terén erősödött a toborzás.

Piaci Kilengések és Várakozások

A 2023-as év álláspiaci mintázata számos meglepetést rejtett a pandémia óta. A cégek várakozásai a jövőre nézve változatosak: bár az év eleje pozitív jeleket mutat, a makrogazdasági előrejelzésekkel való egyeztetés továbbra is kiemelt jelentőségű marad a tervezhetőség szempontjából.

facebookMegosztás Facebook-on