A magyar villamosenergia fogyasztás csökkenő tendenciája: Vajon mikor jön el a fordulópont?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A magyar villamosenergia fogyasztás csökkenő tendenciája: Vajon mikor jön el a fordulópont?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Októberi elemzés: Megtörheti-e a trendet a magyar áramfogyasztás?

Október hónapban a hazai villamosenergia rendszerekben mért bruttó áramfogyasztás továbbra is csökkenő tendenciát mutatott. Ez a már 17 hónapja tartó sorozatban a legcsekélyebb visszaesést jelölte, jelezve, hogy a negatív tendencia lassulása folytatódik. De mit mutatnak a számok valójában az áramfogyasztás jövőjéről?

A friss statisztikák szerint októberben 3577,5 GWh bruttó fogyasztásra került sor, ami alig 1,6%-kal marad el az előző év azonos hónapjának adatától, ugyanakkor jelentősen, több mint 7%-kal elmarad az előzetes prognózisoktól. Elgondolkodtató az a tény is, hogy a tavalyi évhez hasonlított fogyasztáscsökkenés nemcsak egy egyszeri esemény, hanem egy évek óta húzódó trend része. A Mavir által közzétett adatok értékelése során rámutatnak arra, hogy az utóbbi évtizedben csupán 2012-ben regisztráltak kisebb októberi fogyasztást.

Tovább ásva a számok mögött, kiemelkedik a tendencia történeti vonatkozása is. A mostani zuhanás hosszabb, mint a koronavírus-járvány első hulláma alatti visszaesés, és még a 2008-2009-es gazdasági válság idején tapasztalt csökkenési sorozatnál is erőteljesebb. Annak ellenére, hogy a múlt hónapok adatai biztató előjelek lehetnek - hiszen minden hónappal mérséklődik a csökkenés üteme - felmerül a kérdés: vajon ez elegendő lesz-e a trend fordításához?

A csökkenés hosszú távú következményei

A rendszerváltást követően tapasztalt esési sorozattal összehasonlítva a jelenlegi helyzet képe sokkal árnyaltabb. A '90-es évek eleji gazdasági átalakulások időszakát jellemző jelentős áramfogyasztás-csökkenést komoly szerkezeti és gazdasági változások vezérelték, mára azonban a helyzet sokkal inkább a piaci ciklusok és az ipari kérdések összjátékának tűnik.

A változások megértéséhez fontos a fogyasztás októberi csökkenési ütemét is megvizsgálni. Amíg a 2022 júniusának 9,9%-os esése szembetűnő volt, az utóbbi hónapokban egyre kisebb csökkenés tapasztalható. Valószínűsíthető, hogy a trend nem csupán egy ideiglenes változás eredménye, hanem komplexebb gazdasági és technológiai tényezők összjátékából ered.

A felépülés előjelei?

Az energiafogyasztás csökkenése mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy időben megtorpanni látszó negatív trend esetleges fordulópontja milyen következményekkel járhat. A piacok óvatos optimizmussal figyelhetik a tendenciák alakulását, arra várva, hogy a csökkenés mértéke csillapodik, és ezzel együtt a válság előszeléről valódi növekedési fázisba léphetünk.

A megoldás kulcsa a folyamatos és alapos piaci elemzésben rejlik.Így az energiafogyasztás havi alakulásának továbbfigyelése elengedhetetlen ahhoz, hogy reális képet kapjunk a gazdaság jövőbeni irányáról. Az áramfogyasztás visszaesése mindig is egy fontos gazdasági indikátor volt, és mint olyan, szorosan összefügg a nemzeti gazdaság általános állapotával.

Fogalmazzunk meg hát az októberi eredményeket úgy: Talán közeledik a fordulópont, amikor a csökkenő tendenciájú magyar áramfogyasztásban a növekedés kezdete körvonalazódik.

facebookMegosztás Facebook-on