A magyar egészségügy kritikus állapotban: Összeomlás és szakemberhiány a horizonton
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A magyar egészségügy kritikus állapotban: Összeomlás és szakemberhiány a horizonton

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Megbicsaklott Egészségügy: Mi áll a Munkaerőhiány és Bérválság Hátterében?

Az egészségügyi ellátás stabilitásának alapkövei ingadoznak - ez a legfrissebb hírek középpontjában áll. Tordai Bence, aki a politikai paletta társelnöki szerepét tölti be, egy online sajtóesemény keretein belül hárított rá reflektorfényt arra a problémára, hogy a centrumkórházak működését biztosító bérnővéri rendszer megszüntetése óriási hiányzó láncszemet hagyott a rendszerben. Egy olyan rendszerről van szó, amely nem kínált tökéletes megoldást, de eltörlése mély nyomot hagyott és zűrzavart keltett.

A képviselő szavai szerint nem pótlékrendszerre, hanem valódi, értéknövelő bérmegállapodásokra lenne szükség az egészségügyi dolgozók körében. Jelenleg folyamatban van egy béremelési kísérlet, ám ez az inflációs ráta figyelembevételével aligha lesz kielégítő. A múlt évi inflációhoz viszonyítva a jövendőbeli emelés gyakorlatilag érdemleges javulást nem hoz.

Szakemberhiány a Fókuszban: Mennyi Ember Hiányzik Valójában?

A szakszervezetek adatai nyilvánvalóvá teszik: a hazai egészségügyi ellátásban nagyjából 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik. Az elvándorolt szakemberállomány visszacsábítása számottevő, legalább 35-40 százalékos béremelést igényelne, mely kiemelkedő prioritás kellene, hogy legyen a döntéshozók szempontjából.

Önkormányzati Szerepvállalás: A Finanszírozás Dilemmája

Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület első embere is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva a helyi önkormányzatok szerepét. Kifejtette, hogy az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának és biztosításának megkönnyítése helyett az önkormányzatoktól veszik el a szakrendelőket, a problémát pedig nem a szükséges garanciákkal, hanem ellátást megvonó intézkedésekkel kezelik.

Mit Kellene Tenni?

Az egészségügyi rendszerünk válságának áthidalásához komplex megoldásokra lenne szükségünk; olyanokra, amelyek a bérezést és a munkakörülményeket egyaránt érintik. A szakemberhiány és a kezelendő problémák megértése kulcsfontosságú elemei a jövőbeni stratégiáknak és a társadalmi közérzet javításának egyaránt.

facebookMegosztás Facebook-on