A jövő munkahelye: Magyarország és az SSC-sikertörténetek - A Roche példáján keresztül
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A jövő munkahelye: Magyarország és az SSC-sikertörténetek - A Roche példáján keresztül

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Magyarország az SSC-szektornak: A Roche esete

A globális gazdaság szerves részeként, a magyarországi szolgáltatóközpontok (SSC-k) világa jelentős átalakuláson ment keresztül a digitalizációtól kezdődően a pandémia okozta változásokig. Ezek a kihívások és lehetőségek egyaránt megmutatkoztak a Roche SSC-jében is, amelyet Budapesten alapítottak 2006-ban. A fejlődés irányelveit Martin Kikstein és Zács Kristóf, a Roche budapesti főbb vezetői, részletezik az alábbiakban.

SSC-piac: Növekedési kilátások és a verseny kihívásai

A piac további bővülése előre látható, hiszen a Roche is 1000 fővel növelte foglalkoztatottainak számát az elmúlt három évben, és hasonló bővülés várható 2024-ben is. A "shared services" koncepciójától elmozdulva a "szolgáltatóközpont" kifejezés jobban leírja a jelenlegi tevékenységi körüket, amely a tehetséggondozásra is egyre nagyobb hangsúlyt fektet.

Globális együttműködés és lokalizáció

A budapesti Roche SSC a világ három fő regionális központja közül az egyik, amely Európában, Közel-Keleten és Afrikában biztosít támogatást 58 ország számára. Együttműködés és rugalmasság jellemzi az egyes központok működését, hiszen a nemzetközi munkamegosztásnak köszönhetően a regionális szinten túllépve is képesek megoldani a felmerülő feladatokat.

Az új képességek és megoldások fejlődése

Az SSC nem csak a pénzügyi és HR területeket érinti, hanem új szolgáltatásokkal bővíti tevékenységi körét, mint például az orvosi szövegírás vagy a termékek törzskönyvezési folyamatok támogatása. A digitalizáció előtérbe kerülése érződik itt is, a digitális tartalomkészítést és grafikai tervezést is ide sorolva.

Munkaerő-piac: Verseny és rugalmasság

A Roche SSC külön figyelmet fordít arra, hogy a munkavállalók igényeit helyezze előtérbe, így versenyképes lehet a magyarországi munkaerőpiacon. Ennek része a távmunka lehetősége, a kollégákkal való rugalmas egyeztetés, valamint a bőséges juttatási csomagok, amelyek között a dolgozók szabadon választhatnak.

A sokszínűség és innováció ötvözése

A munkatársak nemzetközi környezete gazdagságot hoz a vállalat életébe, hiszen a kultúrák és nézőpontok sokszínűsége az innováció forrása. A Roche éppen ezért külföldről érkező munkavállalók százalékarányának növelésére is törekszik.

Magyarország, mint vonzó SSC-helyszín

A magas szintű nyelvtudás, az emberek tanulási és fejlődési hajlamának köszönhetően, valamint a stratégiai földrajzi elhelyezkedés Magyarországot atraktív célponttá tette a Roche számára. Ezek a szempontok továbbra is fontosak, noha az idő múlásával változások is előfordulhatnak.

A munkavállalói elégedettség kulcsfontossága

Nem csak a piac, hanem a vállalaton belüli munkaerő megtartása is egyre kiemelkedőbb szerepet kap. A munkavállalók optimális környezetben való tartására irányuló törekvések, mint például a belső karrierlehetőségek és a kölcsönös bizalom kiépítése, mind-mind hozzájárulnak a pozitív munkatapasztalathoz.

A Roche elkötelezettsége és jövőképe

Végül is, a Roche elkötelezett amellett, hogy a budapesti SSC olyan szerepet töltsön be, amely mind a cég, mind a munkavállalók számára megtérül. A fejlődés nem áll meg, várnak néhány újabb terület, így a digitális tartalom és a weboldal menedzsment izgalmas növekedést a következő években.

A fent leírtak bemutatják, hogyan fejlődik és adaptálódik az SSC szektor Magyarországon, ahol a nemzetközi mércével mérve is jelentős szerepet vállalnak. A Roche esete mérföldkövet jelent ebben a kontextusban, azt az optimális egyensúlyt háttérbe helyezve, amely a munkaerő megtartását és fejlődését, valamint a vállalati célkitűzések elérését egyaránt szolgálja.

facebookMegosztás Facebook-on