Kereskedelmi Ingatlanpiac 2024-es Kilátások: A Fenntarthatóság Jegyében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Kereskedelmi Ingatlanpiac 2024-es Kilátások: A Fenntarthatóság Jegyében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Kereskedelmi Ingatlanpiac Napjaink Trendjei és Jövőbeli Kérdőjelei

Amikor a filmvásznon kívüli valóságban is Cannes válik a figyelem középpontjává, ezúttal a kereskedelmi ingatlanpiac kulcsszereplői gyűlnek össze, hogy megvitassák a szektor főbb trendjeit és kilátásait. A 2023-as felhozatal némiképp visszafogott volt, ám a prognózisok 2024-re már kedvezőbb hírrel szolgálnak: a bérleti piac élénkül, és az új befektetések jobbnak ígérkeznek.

A változás szele azonban nem pusztán üzleti lehetőségeket hoz magával. A szektor szereplőinek szembe kell nézniük olyan mélyreható kihívásokkal, mint amilyen a digitális és a hagyományos kereskedelem egyre erősödő összefonódása, a brandek aktivitásának támogatása, valamint az Environmental, Social, and Governance (ESG) elvárások szigorodó környezetvédelmi normái.

MAPIC: A Fenntartható Növekedés Érája

Idén a MAPIC konferencia operatív neve „Az Elfogadható Növekedés Kora: Elkötelezettség a Jobb Jövőért” lett kiválasztva, amely témakör különleges relevanciát sugall a növekedés mellett a felelősségvállalás fontosságát is hangsúlyozva. A 3,5%-os európai átlagot meghaladó bérbeadottság növekedése és a magasabb új befektetések jeleznek biztató trendet. Ironikus módon mindez egy olyan heterogén időszakban jött létre, mikor a teljes ingatlanbefektetési tranzakció-szám 2009-es értékre csökkent.

Az Online és Offline Kiskereskedelem Szimbiózisa

Betekintve a száraz statisztikák mögé, egy még dinamikusabb változási folyamat tárul fel előttünk: a kereskedelem átalakulófélben van. A fizikai boltok árukiadásának és az online rendelések bolti átvételének növekvő szerepe arra utal, hogy a vásárlói elvárások átformálódnak: mindegy, hogy online, mobilon vagy személyesen vásárlunk, a terméknek gyorsan kell eljutnia a fogyasztóhoz. Ez új gondolkodásmódot igényel a kereskedőktől – hogyan igazítsák ki a készletezési és logisztikai stratégiákat, hogy maximálisan kihasználják raktáraikat és boltjaikat.

Kereskedelmi Ingatlanpiac 2024 És Az Új Vásárlói Elvárások

A környezeti, társadalmi és kormányzati sztenderdek már nemcsak vállalati mantra, hanem a kiskereskedelmi ingatlanszféra számára is valós kötelezettséget jelentenek. Környezetvédelmi szempontból a legnagyobb kihívást a műszaki-energetikai korszerűsítések jelentik, amelyek jelentős anyagi ráfordítást igényelnek az ingatlantulajdonosoktól. A társadalmi tényezőket tekintve a bevásárlóközpontoknak még határozottabban kell vállalniuk a helyi közösségekkel való együttműködés és a városközponti élet újrafogalmazásának szerepét.

Az ingatlanfejlesztő szereplők azonban központilag fontos tényezővé lépnek elő a kereskedelmi fenntartható fejlődésében, a helyi közösségek és a környezet előmozdításában, és nem utolsósorban a városi színterek megújításában. A jövő generációi számára azonosítottuk a legfontosabb lépéseket – a bevásárlóközpontok és az ingatlantulajdonosok közt kialakuló, mélyreható párbeszéd és értékteremtés révén.

facebookMegosztás Facebook-on