Négy vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA-kedvezménye
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA-kedvezménye

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Segítség a négy vagy több gyermeket nevelő anyák számára: SZJA-kedvezmény

A személyi jövedelemadó (SZJA) számos kedvezményt kínál, amelyek közül az egyik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák számára szól. De ki számít négy vagy több gyermeket nevelő anyának? És mikor érvényesíthető ez a kedvezmény? Tisztázzuk ezt le!

Ki veheti igénybe a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét?

A kedvezmény igénybevételének alapfeltétele, hogy a nő vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként négy vagy több gyermeket neveljen. Ez azt jelenti, hogy:

  • Az anyának jogosultnak kell lennie családi pótlékra, vagy legalább 12 éven keresztül jogosultnak kellett lennie a családi pótlékra (például a gyermek elhunyta miatt megszűnt jogosultság esetén).
  • Fogyatékos gyermek esetében, aki szociális intézményben van ellátásban, az anya nem kap családi pótlékot, de a gyermeket az anyát megillető családi pótlék összegének meghatározásakor figyelembe veszik.
  • Az intézményvezető jogosultsági időszaka alatt a gyermeket a családi pótlék összegének meghatározásakor figyelembe veszik.

Ki NEM veheti igénybe a kedvezményt?

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák

Meghatározott körülmények között a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye nem igényelhető. Például:

  • Ha az anya négy gyermeket szült, de válás után a gyermek az apához került.
  • Ha az anya második férjével közösen négy kiskorú gyermeket nevel, és a gyerekek közül kettő az ő sajátja, kettő pedig a férjéé (kivéve, ha az anya örökbe fogadta a férje gyermekeit).

Reméljük, ez segített tisztázni a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-kedvezményével kapcsolatos kérdéseket.


Mennyi kedvezmény vehető igénybe?

Ebben a részben a kedvezmény mértékével foglalkozunk, hogy világossá tegyük, milyen mértékű adómentesség jár ennek a kedvezménynek az igénybevételével.

Mennyi a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye?

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye az Szja törvényben meghatározott jövedelmekkel összefüggésben teljes adómentességet biztosít. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményre jogosult anyának e jövedelmek után nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Tegyük ezt érthetőbbé egy példán keresztül:

Példa a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére

Tegyük fel, hogy Mária négy gyermeket nevel, és a törvényben meghatározott jövedelemforrásból szerzett bevétele 5 millió forint évente. Ha Mária igénybe veszi a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét, ezt a 5 millió forintot nem kell megadóznia, vagyis Mária teljes mértékben mentesül az SZJA fizetése alól.


Egyszerű Nettó Bér Számítás Adókedvezményekkel

Tudja meg könnyedén, hogy az adókedvezmények hogyan befolyásolják a nettó bérét! Csak jelölje meg a bérkalkulátorukkban, mely kedvezményeket szeretné igénybe venni, és mi pontosan kiszámoljuk Önnek, mennyi lesz a nettó fizetése a kedvezmények alkalmazása után.


Milyen jövedelmek után vehető igénybe a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye?

Mint már korábban említettük, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye a személyi jövedelemadó (SZJA) terén jelentős megtakarítást jelenthet. Ez a kedvezmény azonban nem minden jövedelemre érvényesíthető. Ebben a részben részletesen áttekintjük, mely jövedelmekre vehető igénybe ez a kedvezmény.

Milyen jövedelmek után vehető igénybe a kedvezmény?

Az SZJA törvény előírásai szerint a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye az alábbi jövedelmekre érvényesíthető:

  • Bér és egyéb nem önálló tevékenységből származó jövedelmek: Ide tartozik például a munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem, adóköteles társadalombiztosítási ellátások (pl. táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), adóköteles szociális ellátások, álláskeresési járadék és segély, stb.
  • Önálló tevékenységből származó jövedelmek: Az egyéni vállalkozók vállalkozói kivétele, a mezőgazdasági őstermelő jövedelme, az európai parlamenti képviselő jövedelme, a helyi önkormányzati képviselő jövedelme, a választott könyvvizsgáló jövedelme, stb.

Fontos figyelembe venni

A kedvezményre a magánszemély annak a hónapnak az első napjától jogosult, amelyben akár csak egy napig is – négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül. A kedvezmény megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben a magánszemély utoljára minősült négy vagy több gyermeket nevelő anyának.


A négy vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA-kedvezményének igénybevétele: hogyan lehetséges?

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét már sokan ismerik, de gyakran merül fel a kérdés, hogyan is vehető igénybe ez a kedvezmény. Ebben a szekcióban lépésről lépésre bemutatjuk, milyen módon lehet élni ezzel a lehetőséggel.

Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

A kedvezmény igénybevételének két fő módja van:

  1. Év közben, adóelőleg-nyilatkozat leadásával: Ez a nyilatkozat adható le a munkáltatónak vagy a jövedelmet kifizető személynek.
  2. Az adóévre vonatkozó szja-bevallásban: Az év végi személyi jövedelemadó-bevallásban is igénybe vehető a kedvezmény.

Hogyan készíthető el az adóelőleg-nyilatkozat?

Az adóelőleg-nyilatkozatot a legkényelmesebb módon, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. Ha nincs lehetőség az online kitöltésre, akkor a nyilatkozat papíralapon is kitölthető és leadható a munkáltatónak vagy kifizetőnek.


A négy vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA-kedvezményének kombinációja más kedvezményekkel

Az adózással kapcsolatban sokszor merül fel a kérdés, hogy vajon lehetséges-e egyszerre többféle kedvezményt is igénybe venni. Az alábbiakban ezt a kérdést boncolgatjuk, különös tekintettel a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére.

Hogyan vehető igénybe együtt, többféle szja-kedvezmény?

Az alapvető szabály az, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét minden más kedvezményt megelőzően érvényesíti adóelőleg-nyilatkozat alapján a munkáltató, kifizető. Ennek gyakorlati jelentése, hogy a kedvezmény alapját képező jövedelmekre nem lehet érvényesíteni az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt és a személyi kedvezményt. Ugyanakkor nincs akadálya annak, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anya érvényesítse a családi járulékkedvezményt.

Ehhez azonban szükséges, hogy az érintett magánszemély a családi kedvezményre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot is kitöltse, hogy a munkáltató, kifizető az adóévben figyelembe tudja venni a családi járulékkedvezményt.

Példaként vegyük azt az esetet, amikor van olyan összevont adóalapba tartozó jövedelme (például bérbeadásból származó jövedelem), amelyre a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét nem tudja érvényesíteni, de a családi kedvezményt vagy családi járulékkedvezményt igen. Ilyenkor is hasonlóan kell eljárnia, azaz ki kell töltenie a családi kedvezményre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot.

A kedvezmények igénybevételének sorrendje

A kedvezményeket a következő sorrendben lehet igénybe venni:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény
facebookMegosztás Facebook-on