Családi kedvezmény - minden információ, egyszerűen és érthetően
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Családi kedvezmény - minden információ, egyszerűen és érthetően

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A családi kedvezmény igénybevétele jelentős segítséget nyújthat a családok számára, mivel csökkenti a fizetendő személyi jövedelemadót. De vajon ki veheti igénybe ezt a kedvezményt? Nézzük meg!

Magyarországon a családi kedvezmény az adózókat segíti, hogy csökkentsék a személyi jövedelemadójukat. Ez a kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti, ami azt jelenti, hogy az adóelőleg megállapításakor figyelembe vehető. Ezért, ha Önnek vannak gyerekei, vagy más eltartottai, érdemes megértenie, hogyan működik a családi kedvezmény, és hogyan veheti igénybe.

Családi kedvezmény

Ki élhet a családi kedvezménnyel?

A családi pótlékra jogosult személyek

Először is, a családi kedvezményt azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik családi pótlékra jogosultak. Például a házastársként, élettársakként együtt élő vér szerinti szülők, vagy a szülővel együtt élő élettárs, aki az érintett gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. Ennek igazolására pedig legalább 1 éves élettársi nyilatkozat, vagy legalább egy éve kiállított közokirat szükséges.

Példaként vegyük Jánost és Katalint, akik már több mint egy éve élettársi viszonyban élnek és közös gyermekük is van. Ők jogosultak lehetnek a családi kedvezmény igénybevételére.

Felváltva gondozó szülők

Abban az esetben, ha a szülők a gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség, vagy közös nyilatkozat alapján felváltva gondozzák, ők is jogosultak lehetnek a családi kedvezményre. Ez 50-50%-os arányban oszlik meg a szülők között, feltéve, hogy a családi pótlék összegét a családtámogatási szerv határozattal megállapította. Fontos megjegyezni, hogy ezt a kedvezményt a szülők nem érvényesíthetik egymás között közösen, viszont a jelenlegi házastársukkal közösen igénybe vehetik.

Családi pótlékra nem jogosult házastárs

Meglehet, hogy Ön nem jogosult családi pótlékra, viszont ha a családi pótlékra jogosult házastársával közös háztartásban él, akkor is igénybe veheti a családi kedvezményt. Tehát, ha Ön nem jogosult a családi pótlékra, de a házastársa igen, akkor jogosult lehet a családi kedvezmény igénybevételére.

Várandós nők és házastársaik

A várandós nő is jogosult a családi kedvezményre. Ha a várandós nő élettársa szintén közös háztartásban él vele, a várandós nő a kedvezményt a bevallásában megoszthatja élettársával.

Családi pótlékra jogosult gyermek és rokkantsági járadékban részesülő magánszemély

A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is igénybe veheti a családi kedvezményt. Az ilyen kedvezményeket saját maga vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül közös döntéssel kiválasztott magánszemély érvényesítheti.

Tehát, ha van egy rokkantsági járadékban részesülő nagybátyja, aki vele él egy háztartásban, akkor közös megegyezéssel jogosultak lehetnek a családi kedvezmény igénybevételére.

Külföldi állampolgárok

Végül, de nem utolsósorban, ha Ön külföldi állampolgár, de valamely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra jogosult, akkor szintén igénybe veheti a családi kedvezményt, feltéve, hogy teljesülnek a többi jogszabályi feltételek.


Számolja Ki Nettó Bérét Adókedvezményekkel csökkentve

A nettó bér kiszámítása még sosem volt ilyen egyszerű. Használja bérkalkulátorunkat a különböző SZJA-kedvezmények hatásának megtekintéséhez. Válasszon kedvezményeket, és mi azonnal megmutatjuk, mennyivel nő a nettó fizetése.

Mi határozza meg a családi kedvezmény összegét?

A családi kedvezmény összege attól függ, hányan vannak a kedvezményezett eltartottak és eltartottak a családban. A kedvezményezett eltartott lehet:

  • gyermek, aki után Ön családi pótlékra jogosult,
  • gyermek, aki saját jogán jogosult a családi pótlékra,
  • rokkantsági járadékban részesülő személy,
  • várandós nő magzata a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján.

Az eltartott személy is lehet ugyanaz, mint a kedvezményezett eltartott, de további személyek is lehetnek eltartottak, ha a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehetők.

A családi kedvezmény összege

A családi kedvezmény összege a családban lévő eltartottak számától függ. A havonta igénybe vehető összeg:

  • ha egy eltartott van a családban: 66 670 forint,
  • ha két eltartott van a családban: 133 330 forint,
  • ha három vagy annál több eltartott van a családban: 220 000 forint.

Ez azt jelenti, hogy a családi kedvezmény igénybevételével az adózó havonta 10 000-től 33 000 forintig több nettó keresethez juthat.

Speciális esetek

A felváltva gondozott gyermek után saját eltartottjaik számától függően az adózó érvényesíthet egy kisebb összegű kedvezményt. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után pedig a családi kedvezmény havi összege 66 670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

Tartósan betegnek, illetve súlyosan fogyatékos személynek számít az, aki fiatalabb 18 évesnél és állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul, illetve aki 18 évesnél idősebb, és elvesztette munkaképességét, egészségkárosodást szenvedett, vagy az egészségi állapota alapján nem haladja meg az 50 százalékos mértéket.


A családi kedvezmény és az igénybe vehetőségének feltételei

Magyarországon a családi kedvezmény egy olyan fontos adókedvezmény, amely segít csökkenteni a személyi jövedelemadó terhét. A családi kedvezmény jelentős mértékben csökkentheti az összevont adóalapját, aminek következtében kevesebb adót kell fizetnie. Azonban fontos tudni, hogy milyen jövedelmek után vehető igénybe a kedvezmény. Értelemszerűen csak azoknak jár ez a kedvezmény, akiknek van adóköteles jövedelmük. Vizsgáljuk meg, milyen jövedelmek esetében vehető igénybe a családi kedvezmény!

Önálló tevékenységből származó jövedelem

A családi kedvezmény igénybe vehető az önálló tevékenységből származó jövedelem után. Ez magában foglalja például az egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből, bérbeadásból származó jövedelmet. Például, ha Ön egyéni vállalkozó, és havi 200 000 forintos jövedelemre tesz szert, a családi kedvezményt ebből a jövedelemből tudja levonni, ezáltal csökkentve az adóterhét.

Nem önálló tevékenységből származó jövedelem

A családi kedvezmény igénybe vehető a nem önálló tevékenységből származó jövedelem után is. Ez magába foglalja például a munkabért, az adóköteles társadalombiztosítási ellátásokat, beleértve a gyermekgondozási díjat is. Például, ha Ön alkalmazottként dolgozik, és havi 300 000 forintos munkabért kap, a családi kedvezmény segítségével csökkentheti az ebből származó adóterhét.

A családi kedvezmény igénybe vételének módjáról és feltételeiről további információkért forduljon személyes adótanácsadójához vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.


Mikor vehető igénybe a családi járulékkedvezmény?

A családi járulékkedvezmény egy olyan formája a családi kedvezménynek, amely lehetővé teszi a magánszemélyek számára, hogy csökkentsék a társadalombiztosítási járulékukat, ha a családi kedvezményt az szja-alapból vagy adóelőleg-alapból nem lehetett teljes mértékben érvényesíteni. De mi is ez pontosan, és mikor vehető igénybe? Nézzük meg részletesebben!

Családi járulékkedvezmény összege

A családi járulékkedvezmény összege a családi kedvezmény adóalappal, adóelőleg-alappal szemben nem érvényesített részének a 15 százaléka, de legfeljebb a magánszemély által fizetendő társadalombiztosítási járulék (bizonyos esetekben nyugdíjjárulék) összege. Például, ha a családi kedvezményt nem tudta teljes mértékben érvényesíteni, és így maradt 100 000 forint érvényesítetlen rész, a járulékkedvezmény összege ennek 15 százaléka, azaz 15 000 forint lesz. Azonban, ha a társadalombiztosítási járulék, amit fizetnie kell, csak 10 000 forint, akkor a járulékkedvezmény mértéke nem lehet több, mint ez az összeg.

Családi járulékkedvezmény igénybevétele

A családi járulékkedvezményt a munkáltató, vagy kifizető automatikusan figyelembe veszi, ha a magánszemély az adóelőleg-nyilatkozaton a családi kedvezmény érvényesítéséről nyilatkozik. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges külön intézkedni a járulékkedvezmény érvényesítése érdekében, ha a családi kedvezményről szóló nyilatkozatot kitöltötte.

Az adóelőleg-nyilatkozat nyomtatványán a magánszemély azt is kérheti, hogy a járulékkedvezményt a munkáltató, kifizető ne érvényesítse és a családi kedvezményre jogosító keretből csak azt az összeget számolja el, ami az szja-előlegből érvényesíthető. Ez a választási lehetőség segíthet abban, hogy jobban irányítsa saját adózási helyzetét.


Hogyan vehető igénybe a családi kedvezmény?

A családi kedvezmény fontos eleme a személyi jövedelemadózásnak Magyarországon. A családi kedvezmény igénybevételének módja azonban nem mindig egyértelmű. Ez a szekció segít megérteni, hogyan igényelhető a családi kedvezmény.

Év közbeni kedvezmény igénylése

A családi kedvezmény igénybe vehető év közben, az adóelőleg-nyilatkozaton keresztül, amit a munkáltatónak vagy rendszeres bevételt juttató kifizetőnek kell benyújtani. Az adóelőleg-nyilatkozatot legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok kitölthetők és leadhatók papíralapon is.

A családi kedvezmény igénylése az szja-bevallásban

A családi kedvezmény az adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásban is igénybe vehető. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik esetleg nem vették igénybe a kedvezményt év közben, de szeretnék azt bevallásukban érvényesíteni.

A családi kedvezmény megosztása élettárssal

Fontos megjegyezni, hogy a családi kedvezményt megoszthatja a szülő az élettársával is az szja-bevallásban, még akkor is, ha az élettárs családi kedvezményre nem jogosult. Például, ha egy anya a korábbi kapcsolatából származó gyermekét élettársával közösen neveli, megoszthatja vele a családi kedvezményt az szja-bevallásban.

Közös nyilatkozat benyújtása több jogosult esetén

Ha a családi kedvezményre több magánszemély jogosult, közösen kell nyilatkozniuk a kedvezmény érvényesítéséről az adóelőleg-nyilatkozaton és az szja-bevallásban, akkor is, ha a kedvezményt teljes egészében a jogosultak egyike érvényesíti. Például, ha egy felváltva gondozott gyermek vér szerinti szülei a kedvezményt 50-50 százalékban szeretnék érvényesíteni, nem kell közös adóelőleg-nyilatkozatot benyújtaniuk.


Szja-kedvezmények kombinált igénybevétele: A tökéletes sorrend

A személyi jövedelemadó-kedvezmények világában az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy hogyan lehet egyszerre több kedvezményt is igénybe venni. Itt van néhány útmutató arról, hogy a magyarországi szja-kedvezmények milyen sorrendben vehetők igénybe.

A kedvezmények igénybevételének sorrendje

Az szja-kedvezményeket a következő sorrendben lehet igénybe venni:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény

Példa a kedvezmények kombinált igénybevételére

Tegyük fel, hogy Ön egy 28 éves, kétgyermekes anya, aki nemrégiben házasodott. Ebben az esetben először a 30 év alatti anyák kedvezményét veszi igénybe, majd a személyi kedvezményt, azután az első házasok kedvezményét, és végül a családi kedvezményt.

Fontos, hogy mindig a helyes sorrendben igényelje a kedvezményeket, hogy maximalizálja adó-megtakarításait.

Ha további kérdései vannak a szja-kedvezmények igénybevételével kapcsolatban, forduljon személyes adótanácsadójához vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

facebookMegosztás Facebook-on