A Nők Szerepe a felső vezetésben - Szembenézés a Valósággal
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Nők Szerepe a felső vezetésben - Szembenézés a Valósággal

facebookMegosztás Facebook-on
Authors
A Nők Szerepe a felső vezetésben

Bevezetés

Üdvözlünk a 21. században, ahol a nők már mindent meg tudnak csinálni... kivéve, ha az a 'minden' a felsővezetői csapatba való bekerülést jelenti.

Mi a helyzet a nagyvállalatok vezetésével? Hol vannak a női CEO-k? Tudjuk, hogy a nők jelentősen hozzájárulnak a vállalati sikerekhez, újító stratégiák kialakításához és a vállalati gondolkodásmód megváltoztatásához, de mégis, a legnagyobb amerikai vállalatok vezetői csapataiban nagymértékben alulreprezentáltak​. Nézzük csak meg, milyen hatalmas lépéseket tettek a nők az elmúlt évtizedekben. Ott vannak az űrben, a laboratóriumokban, a parlamentben, az igazságszolgáltatásban, a média élén, és még a listát is folytathatnánk. Aztán ott vannak a cégvezetők... és hirtelen a lista rövidebbé válik.

Nem, nem azért, mert a nőknek hiányozna a képességük vagy a vezetői szemléletük. Hanem azért, mert a felsővezetői csapatban még mindig hatalmas a nemek közötti egyenlőtlenség. De miért is fontos ez? Vegyük sorra a tényeket, nézzük meg a statisztikákat, és nézzük meg, miért kellene több nőnek lennie a vezetői székekben. Készülj fel, mert a következő történetünkben a számok beszélnek, és nem mindig mondanak szépeket.

A nőknek itt az ideje, hogy felvegyék a harcot a C-szintért, és megmutassák, hogy képesek áttörni a szilárdnak tűnő üvegplafont. Készülj, mert ez egy izgalmas utazás lesz!


Miért Fontos a Nemek Sokszínűsége a Felső Vezetésben?

Először is, tisztázzuk, hogy a női vezetők nem csak "díszlet"-ként szolgálnak a vállalatok számára. Ők valójában hozzáadják a szükséges fűszert a cégstratégiákhoz és innovációhoz. Amikor nők kerülnek a C-szintre, az a vállalatok gondolkodásmódját is megváltoztatja, és ez üzleti szempontból jó hír​​.

De miért is fontos a nemek sokszínűsége a C-szinten? Nos, gondoljunk csak bele: egy sokszínű csapat sokféle nézőpontot képvisel, ami hozzájárul a nagyobb kreativitáshoz, innovációhoz és jobb döntéshozatalhoz. A női vezetők új perspektívákat hoznak az asztalhoz, amelyek segítenek a vállalatoknak az adaptálódásban és a növekedésben. A nemek közötti egyensúly a vezetésben hozzájárul a vállalatok hatékonyságához, teljesítményéhez és profitabilitásához.

Ugyanakkor a statisztikák továbbra is rámutatnak a nemi egyenlőtlenségre a vezetői csapatokban. Az S&P500 legnagyobb vállalatainak elemzése szerint a férfiak 2,5-szer valószínűbb, hogy vezetői pozícióban vannak, mint a nők. Ez azt jelenti, hogy a legbefolyásosabb pozíciókban lévő nők száma alacsony, ami korlátozza a nemek közötti sokszínűség előnyeit és a nők percepcióját ezekben a szervezetekben​​.

Szóval, mi a következő lépés? Talán itt az ideje, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk erre a kérdésre, és megnézzük, hogyan tudjuk a nemi egyensúlyt a vezetői szinten is elérni. A változás nem történik meg egyik napról a másikra, de a lényeg, hogy elinduljunk a helyes irányba. Tarts velünk, ahogy tovább vizsgáljuk ezt a témát!


Betekintés az S&P100-ba

Hogy jobban megértsük a helyzetet, nézzünk bele egy tanulmányba, amit a Russell Reynolds Associates végzett az S&P100 vállalatokon. Igen, ezek a legnagyobbak, legbefolyásosabbak. A számok azonban, hát... elég lehangolóak.

A tanulmányban ők úgy találták, hogy a férfiak 2,5-szer valószínűbb, hogy vezetői pozícióban vannak, mint a nők. Igen, jól olvastad. A férfiak kétszer annyira valószínű, hogy ők fogják betölteni a legmagasabb pozíciókat​​.

Ez nem csak a nőknek rossz hír, hanem az egész társadalomnak is. A nemek közötti egyensúly hiánya a legfelső vezetésben azt jelenti, hogy a nők perspektívái, ötletei és vezetési stílusa alulreprezentált. Ez pedig az egész vállalatot érinti, nem csak a női alkalmazottakat.

De hát hogyan jutottunk idáig? És mi a teendő? Merüljünk bele a részletekbe, és nézzük meg, miért van ez a hatalmas különbség a nemek között a C-szinten!


A három kulcsfontosságú megállapítás

  1. Megállapítás: A hosszú út az egyenlőségig

    Beszéljünk arról, hogy a női vezetők száma 69%-kal kevesebb a vezetőségi csapatokban, mint az amerikai munkaerőben. Hosszú az út az egyenlőségig, és bár rengeteget haladtunk már, még mindig vannak kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk​​.

  2. Megállapítás: Ott hiányzik, ahol a legfontosabb

    Térjünk ki arra, hogy az S&P100 cégeinek csak 9%-ában van női vezérigazgató, és hogy a hagyományos vezérigazgatói szerepeket betöltő nők jelentősen alulreprezentáltak. A vezérigazgatói székben ülő nők aránya csekély, és a hagyományos vezérigazgatói pozíciókat betöltő szerepekben a nők számottevően alulreprezentáltak. Ez azt jelenti, hogy a vezérigazgatói pozícióhoz vezető út sokkal nehezebb a nők számára​​.

  3. Megállapítás: Szembeötlő hiány

    Beszéljünk a nemek képviseletéről az S&P100 vezetőségi csapatainak szélesebb körében és arról, hogy ez mennyire változik a vállalatok között. Bár a nemek képviselete fontos a S&P100 vezetőségi csapatainak szélesebb körében, ez jelentősen változik a vállalatok között. Néhány vállalatnál a vezetőségben csak egy nő van, míg másoknál az arány kiegyensúlyozottabb. Ez azt jelenti, hogy a változás nem egységes, és hogy még mindig vannak olyan vállalatok, ahol a nők szinte teljesen hiányoznak a vezetésből​


1. Megállapítás: A hosszú út az egyenlőségig

Itt állunk, a XXI. század közepén, és hiába a női vezetők látványos előretörése, még mindig hatalmas a szakadék az igazságosság és a valóság között. Egy friss kutatásban, amely az S&P100 indexbe tartozó cégeket vizsgálta, azt találták, hogy a női vezetők száma 69%-kal kevesebb a vezetőségi csapatokban, mint az amerikai munkaerőben.

Igen, jól olvastad. A nők, akik az amerikai munkaerő közel felét teszik ki, csupán a vezetőségi csapatok 28%-át alkotják. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőben részt vevő nők számához képest a vezetőségi pozíciókban lévő nők száma hatalmas mértékben le van maradva​​.

De miért van ez így? Miért olyan hosszú az út az egyenlőségig? A kérdés sokrétű, és több tényező is közrejátszik. Az egyik tényező a női vezetők előtt álló akadályok mennyisége és minősége, beleértve a sztereotípiákat, a női vezetők elvárásait és a nők vezetői szerepeket betöltő személyekkel szembeni előítéleteit.

A másik tényező a nők hozzáférésének hiánya a vezetői szerepekhez. A vezetői szerepek gyakran férfiak által dominált területek, és a nőknek nehezebb bejutniuk és előrelépniük ezeken a területeken. Emellett a nők gyakran nem kapnak megfelelő támogatást és mentorálást a vezetői pozíciók eléréséhez.

Végül pedig, a nők gyakran alulreprezentáltak a döntéshozói szinteken, ami azt jelenti, hogy a nőknek kevesebb hatalmuk van befolyásolni a változást és elősegíteni az egyenlőséget. Ezek mind olyan kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk. De ne feledjük, hogy a hosszú út az egyenlőségig még nem fejeződött be. A cél még mindig elérhető, és ha közösen dolgozunk az egyenlőségért, akkor képesek leszünk elérni azt.


2. Megállapítás: Ott hiányzik, ahol a legfontosabb

Figyelj csak, itt van egy igazán meglepő statisztika: az S&P100 indexbe tartozó cégeknek csak 9%-ában van női vezérigazgató. Igen, helyesen olvasod, csak 9%. Ez azt jelenti, hogy a 100 legnagyobb amerikai cég közül csak 9-et vezet nő. És mi a helyzet a többi 91 céggel? Nos, ott férfiak ülnek a vezérigazgatói székben​​.

És itt van a dolog igazán ijesztő része: a vezérigazgatói szerephez vezető hagyományos pozíciókban, mint például a pénzügyi igazgató (CFO), a vezérigazgató-helyettes (COO) és a profit- és veszteségért felelős vezetők, a nők jelentősen alulreprezentáltak. Ez azt jelenti, hogy a vezérigazgatói pozícióhoz vezető út sokkal nehezebb a nők számára​.

De miért? Miért olyan alacsony a női vezérigazgatók száma, és miért olyan kevés nő található a vezérigazgatói pozíciókhoz vezető szerepekben?

A válasz részben a vezetőségi szinten tapasztalható nemek közötti egyenlőtlenségekben keresendő. A nők gyakran nem kapnak megfelelő támogatást és mentorálást a vezérigazgatói szerepek eléréséhez. Emellett a sztereotípiák és előítéletek is akadályozhatják a nők előrehaladását ezekben a pozíciókban, mint ahogy az fentebb is taglaltuk.

De az is igaz, hogy a nők gyakran küzdenek a munka és a családi élet összeegyeztetésével, ami szintén akadályozhatja őket a vezérigazgatói szerepek elérésében.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a változás lehetséges. Szükség van a munkahelyi kultúra megváltoztatására, a támogató politikák bevezetésére, és arra, hogy a nők is ugyanolyan esélyt kapjanak a vezérigazgatói szerepek eléréséhez, mint a férfiak. Ez a változás nem lesz könnyű, de ha következetesen dolgozunk rajta, akkor képesek leszünk elérni azt.


3. Megállapítás: Szembeötlő hiány

Tudod, mit jelent igazán a változatosság? Hát, nem csak azt, hogy van egy-két nő a vezetőségi csapatban. Az igazi változatosság azt jelenti, hogy a vezetőségi csapatokban a nők és férfiak aránya tükrözi a munkaerőpiacot. De sajnos, ha megnézzük az S&P100 indexben szereplő cégeket, láthatjuk, hogy ez még messze nem a valóság​​.

Vegyük például a vállalatokat, ahol a vezetőségben csak egy nő van, vagy rosszabb esetben, ahol a vezetőségi csapatban egyetlen nő sincs. Ezekben a válalatokban a nők szinte teljesen hiányoznak a vezetésből. Ez azt jelenti, hogy bár a vállalat lehet, hogy nagy hangsúlyt fektet a diverzitásra, valójában csak a látszatát kelti, mivel nem képes biztosítani a nőknek a vezetőségi szinten való megfelelő képviseletet​.

De nézzük meg a másik oldalt is! Vannak olyan vállalatok is, ahol a vezetőségi csapatokban a nők aránya meglehetősen magas, néha akár 50% feletti is. Ezekben a vállalatokban láthatóan törekednek a nemek közötti egyensúlyra, ami dicséretes. De sajnos, ezek a vállalatok még mindig a kivételt képezik, nem a szabályt​​.

Tehát mit jelent mindez? Hát, azt, hogy bár van némi előrehaladás, még mindig van hova fejlődnünk. A nemek közötti egyenlőség elérése érdekében szükség van a vállalati kultúra átalakítására, a vezetői szerepekhez vezető utak megnyitására a nők előtt, és a nők támogatására a vezetőségi szinten. Csak így érhetjük el azt, hogy a nők ne csak néhány vállalat vezetőségi csapatában legyenek jelen, hanem mindenütt.


A nők által betöltött hatalmi pozíciók

Táncoljunk kicsit! Képzeld el a vezetőségi csapatot, mint egy táncparkettet, ahol mindenki más-más ritmusra táncol. Vannak, akik a középpontban forognak, míg mások inkább a szélén maradnak, de mégis, mindenki hozzájárul a tánc összképéhez. Nos, a nőknek is megvan a saját táncuk a vállalati vezetőségben, és ez a tánc néha egészen más, mint a férfiaké.

Vegyük például a CMO (Chief Marketing Officer) és a CHRO (Chief Human Resources Officer) pozíciókat. Ezek a szerepek gyakran a nők által jól képviselt területek, ahol ők valóban képesek megmutatni a tehetségüket és a szakértelmüket. A CMO szerepet 47%-ban, míg a CHRO pozíciót pedig 67%-ban nők töltik be. Csodás, ugye? És igen, ezek a nők nagyszerűen táncolnak ezen a területen, és jelentős hozzájárulást tesznek a vállalat sikeréhez​.

De várjunk csak! Mielőtt még elkezdenénk ünnepelni, fontos megemlíteni, hogy ezek a szerepek sajnos nem mindig vezetnek a CEO (Chief Executive Officer) pozícióhoz. Míg a CMO és a CHRO pozíciók nagyon fontosak, és a nők nagyszerű munkát végeznek ezekben a szerepekben, a vállalatok gyakran nem tekintik ezeket a pozíciókat a CEO szerepéhez vezető útnak​​. Szóval, mi a helyzet? Úgy tűnik, hogy még mindig van némi előítélet és sztereotípia a vezetői szerepekkel kapcsolatban.

Mintha a nők csak bizonyos szerepekben lennének képesek kiválóan teljesíteni, és mintha ezek a szerepek nem lennének elég "fontosak" vagy "relevánsak" ahhoz, hogy a CEO pozícióhoz vezessenek. De tudod mit? Ez csak egy tánc. És a tánc mindig változik. Szóval, hajrá lányok, mutassátok meg, hogy képesek vagytonk vezetni a táncot, bármilyen szerepet is töltötök be!


A Üvegplafon Áttörése: A Következő Lépések

Gondoljunk egy pillanatra a vállalati világra, mint egy hatalmas épületre, sok szobával és egy nagy, fényes üvegplafonnal a tetején. A nők már bejutottak az épületbe, de ott van ez az átlátszó üvegplafon, amely elválasztja őket a csúcstól. Nos, ideje áttörni ezt a plafont!

Először is, a cégeknek prioritássá kell tenniük a nemek közötti rés kiküszöbölését a csúcson. Egyenlőség nélkül nem lehet igazán hatékony és eredményes vezetői csapatunk. Ráadásul a nők hozzájárulhatnak a vállalatok innovációjához és stratégiájához, ami előnyös a vállalkozás számára​​. Szóval, srácok, ideje felismerni, hogy a nőknek is helyük van a vezetőségben, nem csak a szélein!

Másodszor, már van jogszabály, amely ösztönzi a nemek közötti egyenlőséget. Például Kaliforniában a törvény előírja, hogy a központjukban lévő nyilvános vállalatoknak női igazgatóknak kell lennie, különben bírság terhelheti őket, akár 300 000 dollárt is​. Ez már egy lépés a jó irányba, de tovább kell mennünk!

Tehát mi a következő lépés? Nos, itt az ideje, hogy a cégek maguk is cselekedjenek. Nem elég csak várni a törvényeket és a szabályokat, a cégeknek maguknak is elő kell segíteniük a változást. Így hát, cégvezetők, ideje komolyan venni a nemek közötti egyenlőséget, és tenni valamit a nők helyzetének javítása érdekében a csúcson!

Hajrá lányok, és hajrá srácok is! Együtt áttörhetjük ezt az üvegplafont, és valódi változást hozhatunk a vállalati világba. Mert végül is, mindannyian részesei vagyunk ennek a nagy épületnek, és mindannyiunknak jogunk van a csúcsra jutni.


Összegzés

Itt az idő, hogy újra felidézzük, milyen jótékony hatással van a nemek közötti sokszínűség a C-suite-ban, és hogy milyen sürgősen szükség van a javulásra. Tudjátok, a vállalati világ olyan, mint egy hatalmas színpaletta. Minél több szín van rajta, annál gazdagabb és élettel teli képet tudunk festeni. Ugyanez igaz a vezetőségre is: minél többféle embert vonunk be, annál jobban tudunk alkalmazkodni, újítani és előrehaladni.

És ne felejtsük el, hogy a nők bevonása a vezetésbe nem csak a nőknek jó. Jó a cégeknek is, mert a nők bevonása a C-suite-ba megváltoztatja a vállalatok gondolkodásmódját, és elősegíti a stratégiai és innovatív gondolkodást​​. De tudjuk, hogy még hosszú út áll előttünk. A nők még mindig alulreprezentáltak a legfelső vezetői csapatokban, és csak 9% a női vezérigazgatók aránya az S&P100-ban​​. Ezért itt az ideje, hogy cselekedjünk!

Keves cégek, cégvezetők, itt az ideje, hogy tudatos erőfeszítéseket tegyetek a nemek közötti sokszínűség elérése érdekében a vezetőségben. Ne várjátok meg, hogy a változás magától jöjjön - legyetek ti a változás! És emlékezzetek: egy sokszínűbb csapat nem csak jobban működik, hanem jobban is néz ki.

Szóval, hajrá! Lássuk, hogy milyen szép és színes képet tudunk festeni a jövő vállalati világáról. Mert végül is, a jövőt mi magunk festjük, és miért ne festhetnénk a legélénkebb és leggazdagabb színekkel?

Forrás

facebookMegosztás Facebook-on