Hogyan tárhatja fel a 'Fizetés a Kilépésért' stratégia a legmotiváltabb alkalmazottaidat
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Hogyan tárhatja fel a 'Fizetés a Kilépésért' stratégia a legmotiváltabb alkalmazottaidat

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A munkahelyi motiváció, mint a szivárványos egyszarvú

Tudom, tudom, a munkahelyi motiváció olyan, mint a szivárványos egyszarvú: mindannyian hallottunk róla, de kevesen láttuk valóban működés közben. De mi lenne, ha lenne egy stratégia, amely segítene felfedni a legmotiváltabb alkalmazottaidat? Igen, jól hallottad, ma a 'Fizetés a Kilépésért' stratégiáról fogunk beszélni, ami olyan, mint egy varázspálca, ami segít megtalálni a legelkötelezettebb munkatársaidat.

Fizetés a Kilépésért

A mai témánk forrása nem más, mint a Harvard Business Review, ami, mint tudjuk, az üzleti gondolkodás Mekkája. A cikk címe: "How a “Pay-to-Quit” Strategy Can Reveal Your Most Motivated Employees". És ha már itt tartunk, hadd mutassam be az írót, Uri Gneezy-t, aki nem más, mint egy viselkedési közgazdász, aki szervezeteknek ad tanácsot.

Uri nem csak egy száraz tudományos cikket írt, hanem egy igazi útmutatót, amelyben bemutatja, hogyan lehet a 'Fizetés a Kilépésért' stratégiát a gyakorlatban alkalmazni. A cikkben olyan nagyvállalatok példáit hozza fel, mint a Zappos és az Amazon, amelyek sikeresen alkalmazták ezt a stratégiát.

Szóval, ha kíváncsi vagy, hogyan lehet a 'Fizetés a Kilépésért' stratégiát a saját vállalatodban alkalmazni, vagy csak szeretnél többet megtudni erről a zseniális módszerről, olvass tovább. Most pedig, hogy megismerkedtünk a forrással, lássuk, hogyan is működik ez a stratégia a gyakorlatban!

Gondolj bele, milyen lenne, ha a munkatársaidnak pénzt ajánlanál, hogy lemondjanak a munkahelyükről? Elsőre talán furcsán hangzik, de ez a stratégia valójában egy zseniális módszer arra, hogy megtudd, ki az, aki tényleg itt akar lenni, és ki az, aki csak az órákat számolja. Ez olyan, mint amikor a barátaiddal elmész egy koncertre, és az előadó a közönségbe dob egy pólót. Mindenki ugrál és próbálja elkapni, de csak azok kapják meg, akik igazán akarják. A 'Fizetés a Kilépésért' stratégia hasonló - azok az alkalmazottak, akik igazán elkötelezettek, nem fogják elfogadni a pénzt, mert számukra a munkahelyük többet ér.

De ne csak a szavamra hagyatkozz! Nézzük meg, hogyan alkalmazták ezt a stratégiát a nagyok, mint például a Zappos és az Amazon. Ezek a cégek már bizonyították, hogy a 'Fizetés a Kilépésért' stratégia működik, és most itt az idő, hogy te is kipróbáld! Tarts velem, ahogy belevetjük magunkat a 'Fizetés a Kilépésért' stratégia rejtelmeibe, és megtudjuk, hogyan segíthet neked felfedni a legmotiváltabb alkalmazottaidat. Készen állsz? Akkor kezdjük!

"Fizetés a Kilépésért" program

Mi is ez a "Fizetés a Kilépésért" program? Képzeld el, hogy a munkahelyed egy nagy buli, ahol mindenki jól érzi magát, de van egy ajtó, amin bármikor ki lehet menni. Az ajtó mellett pedig ott áll a főnököd, aki minden kilépőnek ad egy nagy csokor pénzt. Hihetetlen, ugye? De ez pontosan az, amit a "Fizetés a Kilépésért" program csinál.

Az első, aki ezt a bulit megszervezte, a Zappos volt, egy online cipő- és ruhakereskedő. Ők úgy gondolták, hogy ha valaki nem érzi jól magát a buliban, akkor jobb, ha elmegy, és helyette jön valaki, aki igazán élvezi a hangulatot. Ezért pénzt ajánlottak azoknak az alkalmazottaknak, akik úgy döntöttek, hogy önként lemondanak a munkahelyükről.

De nem csak a Zappos volt bátor ezt a stratégiát alkalmazni. Az Amazon, aki 2009-ben megvásárolta a Zappost, szintén átvette ezt a módszert. Az Amazon még tovább is ment: minden évben ajánlottak pénzt az alkalmazottaiknak, ha kilépnek, az összeg pedig évről évre növekedett. Most biztosan azt gondolod, hogy ez az egész nagyon furcsán hangzik. Miért fizetne bárki is azért, hogy valaki ne dolgozzon? De gondolj bele: ha valaki elfogadja a pénzt és kilép, az azt jelenti, hogy valószínűleg nem volt teljesen elkötelezett. És végül is, nem az a cél, hogy olyan emberekkel dolgozzunk, akik igazán szeretik, amit csinálnak?

Lássuk hogyan működhet ez konkrétan:

Gondolj bele, hogy milyen lenne, ha a főnököd odajönne hozzád egy napon, és azt mondaná: "Itt van 200.000 Ft, ha felmondasz." Furcsán hangzik, ugye? De mi lenne, ha azt mondanám, hogy ez valójában egy zseniális stratégia?

Ez a "Fizetés a Kilépésért" program lényege. Egyszerű, mint egy szendvics elkészítése. Egyszer egy évben, a cég felajánlja az alkalmazottainak, hogy fizet nekik, ha felmondanak. Az első évben az ajánlat 200.000 Ft. Aztán minden évben emelkedik 100.000 forinttal, egészen 500.000 forintig.

De mi a csavar? A cég valójában nem akarja, hogy az alkalmazottak elfogadják az ajánlatot. Sőt, a felajánlás címe is ez: "Kérlek, ne fogadd el ezt az ajánlatot." Furcsa, ugye? De van benne logika.

A cél az, hogy az alkalmazottakat arra ösztönözzék, hogy egy pillanatra álljanak meg, és gondolkodjanak el arról, hogy mit is akarnak valójában. Hosszú távon, egy alkalmazott, aki olyan helyen marad, ahol nem akar lenni, nem egészséges sem az alkalmazott, sem a cég számára.

Tehát, ha a főnököd egyszer csak odajönne hozzád egy napon, és 200.000 Ft-t ajánlana a felmondásodért, ne ijedj meg. Lehet, hogy csak arra kíváncsi, hogy igazán boldog vagy-e a munkahelyeden.

Ha te is szeretnéd megtalálni a legmotiváltabb alkalmazottaidat, akkor talán érdemes kipróbálnod a "Fizetés a Kilépésért" programot. Ki tudja, talán te is meglepődsz majd, milyen sok szivárványos egyszarvú van a csapatodban!

A "Fizetés a Kilépésért" program tesztelése

Hogyan is működik ez a "Fizetés a Kilépésért" program a valóságban és hogyan tudjuk tesztelni a validitását? Ahogy a mondás tartja, a puding próbája az evés.

Képzelj el egy nagy színpadot, ahol a sztár a "Fizetés a Kilépésért" program. De mielőtt a reflektorfény rávetülne, először tesztelni kell, hogy tényleg képes-e a reflektorfényben ragyogni.

Ez olyan, mint amikor egy új számítógépes játékot tesztelsz. Először csak egy kis csoport próbálja ki, hogy lássák, működik-e a játék, mielőtt a nagy közönség elé kerülne. Hasonlóan, a "Fizetés a Kilépésért" programot is először egy nagy tanácsadó cég tesztelte.

A cég vezetői úgy döntöttek, hogy jelentős technológiai változást vezetnek be a működésükben. Ez olyan volt, mint amikor egy rockbanda úgy dönt, hogy a következő albumukon szimfonikus metált fognak játszani. Néhány alkalmazott lelkesen fogadta ezt a lehetőséget, mások nem, de a vezetőség nem tudta megkülönböztetni őket. A cégvezetők rájöttek, hogy ki kell deríteniük, ki az, aki igazán lelkes a változások iránt, és ki az, aki csak a régi nótákat szeretné játszani. Ezért bevezették a "Fizetés a Kilépésért" programot, és az alkalmazottaknak pénzt ajánlottak, ha kilépnek a cégből.

És mi lett az eredmény? Nos, a program sikeres volt! Azokban az irodákban, ahol felajánlották a bónuszt, a dolgozók közel 12%-a fogadta el. És ami még érdekesebb, hogy ezek az alkalmazottak nem a csapat legrosszabb teljesítményű tagjai voltak, ami azt sugallja, hogy a program pontosan azt tette, amire szükség volt: azonosította azokat a képes alkalmazottakat, akik nem éreznek erős elkötelezettséget a cég iránt, és esetleg távoznának, miután partnerré nevezték ki őket.

Ha te is szeretnél egy rockstar HR menedzser lenni, aki képes megtalálni a legmotiváltabb alkalmazottakat, akkor talán érdemes kipróbálnod a "Fizetés a Kilépésért" programot. Ki tudja, talán te is meglepődsz majd, milyen sok sztár van a csapatodban!

Hogyan indítsunk el egy "Fizetés a Kilépésért" programot

Szóval, úgy döntöttél, hogy belevágsz, és elindítod a saját "Fizetés a Kilépésért" programodat? Nagyszerű! De mielőtt belevetnéd magad, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartanod. Gondolj rá, mint egy nagy bulira, amit szervezel. Nem elég csak meghívni a vendégeket, gondoskodnod kell a zenéről, az ételekről, a dekorációról és még sok minden másról is. Hasonlóan, a "Fizetés a Kilépésért" program elindítása is igényel némi előkészületet.

  • Légy átlátható: Ez olyan, mint amikor a buli meghívóján pontosan leírod, hogy mi lesz a buli menete. Ugyanígy, amikor elindítod a programot, győződj meg róla, hogy az alkalmazottaid pontosan értik, hogy mi a program célja és hogyan működik. Ez segít abban, hogy az alkalmazottaid bizalommal vegyenek részt a programban.
  • Ajánlj megfelelő összeget: Ez olyan, mint amikor eldöntöd, mennyit költesz a bulira. Az összegnek elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy az alkalmazottakat motiválja a kilépésre, de nem annyira magasnak, hogy mindenki azonnal feladja a munkáját. Ez az összeg minden cégnél más lesz, ezért érdemes először egy kisebb csoporton kipróbálni a programot, hogy megtaláld a tökéletes összeget.
  • Légy válogatós: Nem minden alkalmazottat kell bevonni a programba. Döntsd el, melyik csoportok vagy pozíciók profitálhatnak a legjobban a programból, és korlátozd az ajánlatot ezekre az alkalmazottakra. Ez olyan, mint amikor eldöntöd, hogy ki kap meghívót a bulidra.
  • Határozz meg egy határidőt: A programnak nem szabad végtelennek lennie. Adj az alkalmazottaknak egy viszonylag rövid időt arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e az ajánlatot, és tisztázd, hogy az ajánlat a határidő után már nem lesz elérhető. Ez olyan, mint amikor a buli meghívóján szerepel a kezdési időpont.
  • Monitorozz és értékelj: A program csak akkor lesz sikeres, ha rendszeresen mérjük a hatékonyságát és szükség esetén módosításokat végzünk. Ez csak a megfelelő adatok gyűjtésével lehetséges. Ez olyan, mint amikor a buli után megkérdezed a vendégeket, hogy tetszett-e nekik a buli. A "Fizetés a Kilépésért" program esetében ez azt jelenti, hogy meg kell kérdezned az alkalmazottaidat, hogy miért döntöttek úgy, hogy elfogadják vagy elutasítják az ajánlatot. Ez segít abban, hogy megértsd, mi működik és mi nem, és hogy a jövőben hogyan lehetne javítani a programon.

Összefoglalás

Szóval, mi a végszó ebben az egész "Fizetés a Kilépésért" buliban? Nos, a lényeg az, hogy a vállalatoknak nem kell félniük a kreatív ötletektől, mint ez a program. Sőt, ezek az ötletek segíthetnek nekik többet megtudni az alkalmazottaikról.

Gondolj erre úgy, mint egy nagy színpadi show-ra. A vállalatok a show rendezői, az alkalmazottak pedig a színészek. De ahhoz, hogy a show sikeres legyen, a rendezőnek ismernie kell a színészeit. Tudnia kell, ki milyen szerepet tud a legjobban játszani, ki az, aki igazán élvezi a színpadon lenni, és ki az, aki inkább a kulisszák mögött szeretne maradni.

A "Fizetés a Kilépésért" program ezt teszi lehetővé. Ez a program olyan, mint egy színpadi reflektorfény, amely rávilágít az alkalmazottak igazi motivációira. És a legjobb az egészben? Mindenki nyer. A vállalatok megtudják, kik a legmotiváltabb alkalmazottak, az alkalmazottak pedig lehetőséget kapnak arra, hogy őszintén kifejezzék az érzéseiket.

Szóval, ha te is szeretnél többet megtudni az alkalmazottaidról, és közben egy kis színt vinni a munkahelyi életbe, akkor a "Fizetés a Kilépésért" program lehet a tökéletes megoldás számodra. És ki tudja, talán te is meglepődsz...

facebookMegosztás Facebook-on