Határidő szorításában: A magyar állam finisben a Budapest Airport felvásárlásával
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Határidő szorításában: A magyar állam finisben a Budapest Airport felvásárlásával

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Megkezdődött a visszaszámlálás az állami repülőtér-üzlet megpecsételéséhez

Az év vége előtt talán a legnagyobb üzleti kihívás elé néz a magyar állam: kötelezettsége van, hogy december 1-jéig, azaz a következő hét péntekig kiegyenlítsék a Budapest Airport 51%-os részesedésének vételárát. A francia Vinci Airports-szal karöltve történő akvizíció jelentős előrelépést jelent hazánk légiközlekedési kapacitásának fejlesztése terén, bár a vételár előteremtése nem kis feladatot ró az állami szervezetekre.

Mi hozhatja össze a vételárat?

A szükséges összeget több forrás is előteremtheti, így például a magyar állam strukturális eladásai biztosíthatnak fedezetet az akvizícióhoz:

  • Az Erste Group Banknak történő értékesítés a magyar Erste Bank 15%-os részesedéséből 87,55 milliárd forintot hozott a konyhára.
  • Az Alfa (korábban Aegon) és az Union biztosító 35%-ának eladása szintén hozzájárulhat a szükséges pénzügyi alapokhoz.

A Telex szerint ezen felül a devizakötvény-kibocsátások által generált bevételek vagy a Vinci cég biztosította hitel is segíthet a tranzakció finanszírozásában, ahogy az október elején Nagy Márton gazdasági fejlesztésért felelős államtitkár is megjegyezte: a repülőtér megvásárlását költségvetési források és fejlesztési banki pénzek révén, valamint nem stratégiai eszközök értékesítése által finanszírozhatják.

Stratégiai lépés a repülőtér világában

A tranzakció részeként a magyar állam 51%-os, a Vinci pedig 49%-os üzletrészt szerezhet, ami különleges pozíciót biztosít Magyarországnak a nemzetközi repülőterek világpiacán. A Bloomberg információi szerint a vételár akár 4 milliárd euró is lehet, ami árának meghatározásában az iparági standardok is szerepet játszhatnak.

Megvalósítás közben

Nagy Márton államtitkár biztosítékai szerint a finanszírozás biztosított, és a vételár kifizetését követően a tárgyalások év vége előtti lezárása várható. Az üzlet nem csupán gazdasági, hanem stratégiai fontosságú is, tekintettel a Budapest Airport központi szerepére Közép-Európában, továbbá a magyar állam által jelentett külúti csomópont létrejöttére. Az érintett felek elszámoltathatóságát és átláthatóságát illetően eddig nem merültek fel kétségek, a részletek pedig a tárgyalási folyamat során kerülnek majd teljes mértékben tisztázásra.

facebookMegosztás Facebook-on