Reálbér: Változások - A Magyar Keresetek Pozitív Íve
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Reálbér: Változások - A Magyar Keresetek Pozitív Íve

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A magyar reálbérek fordulópontja: Inflációval szembeni sikeres küzdelem

Utóbbi években egyértelműen pozitív fordulatot vett a magyar munkavállalók jövedelmi helyzete, reálbére, felülmúlva a fogyasztói árak emelkedésének sebességét. E téren Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára áll a figyelem középpontjában, aki az utóbbi időszakban vált fontos hangadóvá a témában.

A szakember elismeréssel beszél arról a jelenségről, hogy a 2013 után következetesen emelkedő reálkeresetek, a 2022 és 2023 közötti, az infláció okán tapasztalt visszaesés után, 2023 szeptemberében ismét emelkedő pályára álltak. Az államtitkár úgy véli, a gazdasági ösztönzők és a fogyasztás bővítése mellett a munkaerőpiaci nehézségek leküzdése fogja meghatározni a közeljövőben a foglalkoztatáspolitikát.

Kereseti kilátások 2024-ben: Nyereség az inflációval szemben

Czomba Sándor indikációi szerint 2024-ben körülbelül 6 százalékos inflációt várnak, míg a minimálbér és a garantált bérminimum emelése 15, valamint 10 százalékot fog kitenni. Ez a jelentős növekedés, vélekedik az államtitkár, az átlagkeresetekre is pozitív hatást gyakorol, s ezen keresztül a fogyasztást és a gazdasági aktivitást is felpörgeti.

A magyar munkaerőpiac realitásai: Szakemberhiány és bérnövekedés

Magyarország munkaerőpiaca aktuálisan feszes, a munkáltatók gyakran találják magukat szembe a megfelelő szakemberek hiányával. A szakértők szerint a bérnövekedés így nem lassulhat, hiszen minden vállalkozásnak meg kell becsülnie és méltányosan meg kell fizetnie a magas szintű szaktudással rendelkező munkavállalóit.

Fókuszban a foglalkoztatási aktivitás: Lehetőségek a munkaerőtartaléknak

Czomba Sándor nyomatékosította a kormányzati erőfeszítést arra, hogy a munkaképes, munkavágyó személyeknek megfelelő munka lehetőséget biztosítsanak hazán belül. Kiemeli, hogy a becsült 300 ezer fős magyar munkaerő-tartalék számára integrációs programok kerülnek megvalósításra.

Vendégmunkások a munkaerőpiacon: Az igazság a tévhitek mögött

Az államtitkár tisztázta a vendégmunkások foglalkoztatására vonatkozó jogi helyzetet, eloszlatva azt a tévhitet, hogy a külföldi munkaerő lehúzná a belföldi bérszinteket. Hangsúlyozásra került: a magyar törvények értelmében a minimálbér és a garantált bérminimum alá senki sem kényszeríthető.

A magyar munkaerő előnyben: Kormányzati elkötelezettség

Az államtitkár végül megerősítette, hogy a magyar kormány kiáll a hazai munkavállalók érdekei mellett. Amennyiben egy munkaadó külföldi munkaerővel váltaná fel a magyart, az eset azonnali vizsgálat tárgyát képezi, biztosítva, hogy a magyar munkavállalók továbbra is előnyben részesüljenek a hazai munkaerőpiacon.

facebookMegosztás Facebook-on