Alsós Tanítók A Felsősök Előtt – Okok és Következmények
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Alsós Tanítók A Felsősök Előtt – Okok és Következmények

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az Oktatási Szabályzatok Átalakulása – Új Lehetőségek az Alsó Tagozatos Tanítóknak

Az oktatási rendszer folyamatosan változik, legutóbbi módosítás értelmében az általános iskolai alsó tagozaton dolgozó pedagógusok új feladatkörök előtt látnak útjukat megnyílni. Ami eddig csupán az 5. és 6. osztályokban volt jogszerű, az most kiterjed a teljes felső tagozatra. Ez azt jelenti, hogy a tanítók már a 8. osztályig is oszthatók be tanári teendőkre.

A változásokról a Belügyminisztériumtól kérdezve megerősítést nyert, hogy a szabályzás bővítése csupán formalitás: eddig is, és mostantól is taníthatnak az említett osztályokban a tanítók. A decentralizált oktatási rendszer így újabb réteggel bővül, biztosítva a tanítóknak több lehetőséget a pályájuk során.

Óvodapedagógusok Új Horizontokon: Középfokú Végzettséggel a Gyakorlatban

Szintén átalakult a végzettségi követelmény az óvodapedagógusi posztok betöltéséhez. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy nem csupán felsőfokú végzettséggel, hanem megfelelő középfokú nevelői képesítéssel is elláthassák ezen feladatot. Ez nyilvánvalóan szélesebbre tárja az ajtókat a pedagógiai pályára vágyó személyek számára.

A Pedagógushiány Okozta Reformok

A bevezetett változások hátterében egy világos ok húzódik meg: a pedagógusok hiánya a munkaerőpiacon. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője pontosan ezt határozta meg az új rendelet mögötti legfőbb indítékokként. A szakember rámutat, hogy a korábbi szigorú feltételek – melyek szerint csak a tantárgyhoz tartozó műveltségi területen szerzett képzettséggel lehetett tanítani az adott tárgyat a felsőbb évfolyamokon – most már nincsenek érvényben. Így gyakorlatilag minden tantárgy oktatására felkészíthetik az alsó tagozatos tanítókat is.

facebookMegosztás Facebook-on