Közmunka 2.0: indul a megújult foglalkoztatási törekvések jegyében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Közmunka 2.0: indul a megújult foglalkoztatási törekvések jegyében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Magyarországi Munkaerőpiac Jövőképe: Reformra Szorul a Közmunka

A magyar kormány új irányt vesz a foglalkoztatáspolitikában. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: a közmunka program újragondolása kerül terítékre a foglalkoztatás fokozásának érdekében. Egy frissített közmunka modell, vagy ahogy néhányan nevezik, a "közmunka 2.0" hivatott felvenni a harcot az állástalanok magas számával és hatékonyabban összekötni a munkaerő-piaci résztvevőket.

A Korábbi Közmunka: Tanulságok és Kudarcok

Több mint egy évtizedes megmérettetés után a közmunka program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A cél az volt, hogy a segélyezetteket ne csak alkalmi munkákra küldjék, hanem a közvetítésükkel valódi, tartós foglalkoztatásra találjanak rá. Az elméletben meghatározott képzési és szociális támogatási lehetőségek nem bizonyultak hatékonynak a munkaerőpiac igényeinek kielégítésére.

Különféle adatok és tanulmányok támasztják alá, hogy a program jelentős részét képező társadalmi rétegeket nem sikerült visszaintegrálni a munkaerőpiac vérkeringésébe. A 70 ezer körülire tehető közmunkások száma és a program után hat hónappal mérhető foglalkoztatási mutatók egyaránt azt mutatják, hogy a rendszer lényegi változásra szorul.

Lehetséges Következő Lépések

A közmunka 2.0-s változatával kapcsolatos részletek még nem kerültek nyilvánosságra, azonban több irányban elképzelhető a reform. A kormány korábban felmerült ötletei között szerepelt például a munkanélküliek célzott irányítása az akkumulátorgyárakban nyitott állások felé. Emellett fontos a hazai munkaerő-tartalék megfelelő aktivizálása is.

A Meglévő Munkaerő-tartalék: Kihívás Vagy Lehetőség?

A munkaerő-tartalék, bár csökkent az előző évtizedhez képest, még mindig jelentős: a közmunkásokat, az inaktívokat és a kereső munkanélkülieket is figyelembe véve már meghaladja a 300 ezer főt. Ebben a társadalomcsoportban rejlő potenciál kiaknázása kulcsfontosságú lehet a gazdasági növekedéshez, különösen úgy, hogy a dinamikus munkaerőpiaci növekedést a múltban már megéltük a könnyebben mobilizálható munkaerő-tartalék hathatós felhasználásával.

Kritikus Kérdések a Jelenben

Nagy Márton és a kormány előtt álló legnagyobb feladvány talán az, hogy olyan működőképes munkaerőpiaci programot hozzanak létre, mely képes valódi változást generálni. A múltban már többször is bizonyítékok sora szólalt meg a rendszer tökéletlensége mellett, így az újraformálásnak nem csak a struktúrára, hanem a tartalomra is ki kell terjednie annak érdekében, hogy hosszú távon fenntartható változásokat hozhasson a magyar munkaerőpiacon.

facebookMegosztás Facebook-on