Totyik Tamás figyelmeztet: Az oktatásújítás nélküli gazdasági fejlődés illúzió
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Totyik Tamás figyelmeztet: Az oktatásújítás nélküli gazdasági fejlődés illúzió

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az oktatás és a gazdaság kapcsolata Totyik Tamás szemével

Egy frappáns elemzés került napvilágra a Pedagógusok Szakszervezetének füzetéből, melynek központi témája az oktatási reform elengedhetetlen volta a gazdasági előrelépés szempontjából. Totyik Tamás, a szervezet elnöke rámutatott, hogy hazánk gazdasági céljai és a közoktatás állapota között kritikus összhang hiány mutatkozik.

Az EU felhívásai és a magyar gazdaság

Az Európai Unió számos alkalommal világított rá arra, hogy Magyarország gazdasági hatékonysága elmarad az EU-s átlagtól, rávilágítva az oktatásunk hiányosságaira. Totyik hangsúlyozza, hogy az országban magas beruházási ráta mellett kisebb hozzáadott értéket termelő üzemek épülnek, aláásva a fenntartható gazdasági növekedést.

Képzett munkaerő hiánya és külföldi munkavállalók

Matolcsy György MNB-elnök gondolatait idézve a szakszervezeti vezető szerint az ideálisnál jóval kisebb hozzáadott érték aránya és a magasan kvalifikált magyar munkavállalók kivándorlása a külföldi munkaerő nagyarányú bevándorlását eredményezi. Ez az oktatáspolitikát is tovább feszíti, hiszen a kívánt képzettséggel rendelkező belföldi munkaerő nem áll rendelkezésre.

A PISA-tesztek és a diákok felkészültsége

A PISA-tesztek eredményei felháborítóak: egyre több diákunk már a legegyszerűbb ipari munkákra sem lesz képes ráállni. Totyik Tamás úgy véli, a szakképzés reformja csak akkor lehet sikeres, ha az alapjaiban megújul a közoktatás.

A kreativitás növelésének fontossága

Végezetül Totyik egy határozott üzenetet küld a döntéshozóknak: nincs értelme a gazdaságban grandiózus terveket szövögetni, ha az oktatás rendszerét nem tesszük ellenállóbbá. A tanulók túlterhelése helyett a kreativitás és az alkalmazkodó képesség fejlesztése lenne a célravezető, amely biztosítaná a gazdasági növekedés és a munkavállalók védelmének elindulását.

facebookMegosztás Facebook-on