Sztrájk Sújtja a Tesla Európai Műveleteit: Munkavállalók és Multinacionális Cég Párharcának Tükrében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Sztrájk Sújtja a Tesla Európai Műveleteit: Munkavállalók és Multinacionális Cég Párharcának Tükrében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A munkaügyi harc középpontjában a Tesla: Sztrájkok és követelések Svédországban

Néhány héttel ezelőtt kezdődött az az akcióhullám, amely Svédországot rázta meg, amikor a munkavállalók többfrontos sztrájkba kezdtek a Tesla ellen. A céljuk egyértelmű: a jobb munkafeltételek és a kollektív szerződések megszerzése, ami az ország munkaerő-piaci szabályozásában kiemelt szerepet tölt be. Az ellentétek azonban csak erősödnek, és a sztrájkok egyre inkább elmérgesednek, ami súlyos következményekkel fenyegeti a vállalat európai tevékenységét.

A munkaügyi konfliktus október végén robbant ki, amikor a svéd IF Metall szakszervezet dolgozói kezdtek sztrájkolni a Tesla svédországi szervizközpontjában. A célt kitűzik maguk elé: hasonló körülményeket és jogokat követelik, mint amit más helyi vállalkozásoknál kapnak a munkavállalók. A Tesla viszont elutasította a kollektív megállapodásokat, amelyek a bérezést, nyugdíjat, munkaidőt és szabadságot is magukban foglalnának. Kezdetben úgy tűnt, csak 100 dolgozót érint a helyzet, de azóta több szervezet is csatlakozott a sztrájkhoz.

A kollektív szerződések jelentőségét aligha lehet alábecsülni, hiszen ezek biztosítják, hogy Svédországban a munkaerő-piac szabályozása az állam helyett a szakszervezetek és a munkaadók közötti megállapodásokkal történjen. Ezek a megállapodások már a svéd munkavállalók életének szerves részét képezik, hiszen a dolgozók körülbelül 90 százalékának van ilyen szerződése.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy számos szektor dolgozói is felmondták az együttműködést a Teslával. A dokkmunkásoktól kezdve a festőkig sokan szolidaritási sztrájkba léptek, ami nemcsak Svédországban, de más európai piacokon is éreztette a hatását. Még a postai dolgozók is beálltak a sorba, akik a Tesla autókhoz kapcsolódó dokumentumok szállítását akadályozzák.

Elon Musk, a Tesla vezére, aki ismerten ellenzi a szakszervezeti mozgalmakat, "őrültségnek" nevezte a sztrájkokat. És bár a vállalat igyekszik fenntartani a szokásos üzletmenetet a sztrájktörők bevetésével, a kényszerített helyzet talán új tárgyalásokat eredményezhet.

Annak ellenére, hogy a Tesla elkerülte eddig a szakszervezetekkel való tárgyalásokat, Európa-szerte - és különösen Németországban - a helyzet kényesebbé vált. Ha Musk nem hajlandó engedményeket tenni, könnyen előfordulhat, hogy más szakszervezetek is csatlakoznak a küzdelemhez, nemcsak egyedi gyárakban, hanem egyenesen országos szintű szolidaritásra számíthatunk.

A jelenlegi helyzet nemcsak a Tesla, de más vállalatok számára is figyelmeztető jel. Nemrég éppen a svéd Klarna bank cselekedett okosan, amikor gyorsan kollektív szerződést kötött, hogy elkerülje a tervezett sztrájkot. Ez a példa azt mutatja, hogy Svédországban a kollektív megállapodások nem csupán munkásjogok kérdése, hanem a munkaerő-piac versenyképességének és stabilitásának is alapja.

A Tesla sztrájkja tehát sokkal többről szól, mint egy lokális konfliktus, és annak eredményei visszahatnak az egész iparágra és a globális munkaerő-piacra is. A következmények feszegetik a multinacionális vállalatoknak szóló követeléseket, hogy azok becsüljék meg a helyi munkatörvényeket és a munkavállalói jogokat, és hogy a nemzetközi műveleteik során is tiszteletben tartsák azokat.

facebookMegosztás Facebook-on