Pedagógus-Béremelések Valósága: PDSZ Felmérés Tárja Fel az Igazságot
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Pedagógus-Béremelések Valósága: PDSZ Felmérés Tárja Fel az Igazságot

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Pedagógus-Béremelések Valósága: PDSZ Felmérés Tárja Fel az Igazságot

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) friss felmérése számtalan pedagógus valós keresetét vizsgálja, aminek következtében megbizonyosodhattunk arról, hogy a kormányzat által ígért 2024. évi béremelés gyakorlati megvalósulása mennyire áll összhangban a jogszabályokkal és az elvárható minimumokkal.

Mit Árul El a PDSZ Kérdőíve?

A PDSZ által elvégzett adatgyűjtés anonim módon zajlott, és célja az volt, hogy feltérképezze, vajon a pedagógusok megkapták-e a tényleges béremelést. Úgy tűnik, hogy sok esetben az ígéretek megfogható eredményekké alakítása messze állt a valóságtól. A PDSZ által terjesztett kérdőívet 256 személy töltötte ki, és a kérdezettek több mint háromnegyede csupán a fokozathoz rendelt minimum béremelés jogosultjai lettek. Mindössze a válaszadók tizenkét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az általuk várt összeget valóban megkapták.

Az Ígért Béremelés Részletei

A bérfelülvizsgálat eredményeként létrejöttek az új kategóriák, melyek magasabb minimálbéreket definiálnak. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen összegekről van szó:

  • Gyakornokok esetében a minimálbér bruttó 528 ezer forintot tett ki,
  • Pedagógus I. kategória esetén 538 ezer forint az irányadó,
  • Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forint a meghatározott összeg,
  • Mesterpedagógus pozícióban 630 ezer forint a béralap,
  • Végül, de nem utolsósorban, egy Kutatótanár esetében a minimálkereset 750 ezer forint.

A Pedagógusok Helyzete és a Béremelés Igazságtartalma

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének kutatása rávilágít arra a szomorú tényre, hogy sok pedagógus nem részesül méltányos bérezésben, ami azt jelenti, hogy a képzett és elkötelezett oktatók elismerése még mindig csak papíron létezik. Ezáltal felmerül a kérdés: a pedagógusok vajon mikor kapják meg azon juttatásokat, melyeket megérdemelnének és amelyekről szó esett a jogszabályokban és kormányzati ígéreteken keresztül?

Összegzés

A PDSZ felmérése bepillantást enged abba, hogy miként alakulnak a pedagógus bérek a 2024. évi igéret után. Ez nemcsak azoknak jelent fontos visszajelzést, akik közvetlenül érintettek a pedagógus szakmában, hanem az oktatás és jog érvényesülését szemlélő társadalomnak is. A következő lépések megfontolása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy valóban reális jövedelemnövekedést tapasztalhassanak a pedagógusok, és hogy a szakma presztízsét is növelni tudjuk az ígéretek teljesülésével.

facebookMegosztás Facebook-on