Pattanásig Feszült a Helyzet: Drámai Beruházási Visszaesés Magyarországon
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Pattanásig Feszült a Helyzet: Drámai Beruházási Visszaesés Magyarországon

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Növekedés Hiánya: Beruházási Áttekintés 2023 Harmadik Negyedévében

A gazdasági fejlesztés pilléreinek tekinthető beruházások, mint a gyártás és építkezés alappillérei, jelentős visszaesést szenvedtek el az idei év harmadik negyedében. Megbízható adatforrásokra támaszkodva vizsgáltuk a beruházások aktuális helyzetét, kiemelve a trendeket és változásokat.

Mit Mutatnak a Számok?

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint a beruházások szintje 12,1%-os csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest, és az előző negyedévhez viszonyítva is 2,2%-kal csökkent. Ez a tendencia nem új keletű, a második negyedév hasonló, 13,5%-os visszaesése után továbbra is aggodalomra ad okot.

Iparági Bontás: Ki Húzta a Rövidebbet?

A beruházási teljesítmény gyengülését több ágazat részvételével közösen produkálták, kivéve a feldolgozóipart és a közigazgatást, ahol mérsékelt növekedést figyelhettünk meg. Az építési beruházások, amelyek jelentős hányadot képviselnek, 22%-os csökkenést mutatnak. Ezzel szemben a gépek és berendezések piaca pozitív irányú, 6,8%-os növekedést könyvelhet el.

Nagyvállalatok és Kormányzati Szféra: Különböző Úton

Nézzük meg közelebbről a fejlesztések állapotát! A nagy vállalatoknál 9,1%-os esés tapasztalható, viszont a költségvetési szervek beruházásai 10%-os emelkedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest, ami technikai okok következményeként érthető meg.

Ágazati Elemzés: Ki állt ellen az Árnak?

Míg az ingatlanpiac beruházásai döbbenetes, 29%-os zuhanást éltek meg, addig a járműgyártásban kiemelkedő növekedést regisztráltunk, mely részben hazai autóipari fejlesztésekre vezethető vissza. A kereskedelem 11%-os csökkenése is figyelemre méltó, valamint a mezőgazdaság beruházásaiban is jelentős, 21%-os csökkenés észlelhető. A közigazgatás azonban 9,3%-os növekedéssel járult hozzá a nemzetgazdasági beruházásokhoz.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Véleménye

A beruházások volumene a feldolgozóiparban nőtt tovább, felhívva a figyelmet a magyar gazdaság iránti bizalomra, hiszen a külföldi befektetések áramlásának folyamatossága érzékelhető. A kormány célja az export- és beruházásvezérelt gazdaság további megerősítése, ahol kelet és nyugat találkozik.

Építőipar Krízisben: Vajon Felépülhetünk a Nehézségekből?

Bár a GFM pozitívumokra világít rá, az építőipari szektor nehézségei nem hagyhatók figyelmen kívül. A gyártás zsugorodása és az árcsökkenés egyértelműen a válság jeleit hordozzák magukban, jelezve, hogy további támuegyszegzéseket igényelhet a stabilizáció érdekében.

Az előttünk álló időszak döntő lesz az építőipar és a gazdasági beruházások sorsának alakulásában. Kulcskérdés, hogy a hozott intézkedések milyen mértékben képesek visszafordítani az aktuális trendeket, és stabil növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot az elkövetkező hónapokban és években.

facebookMegosztás Facebook-on