Összpontosítás a Munkajogi Kihívásokra: A Külföldi Munkaerő Alkalmazásának Hazai Trendjei
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Összpontosítás a Munkajogi Kihívásokra: A Külföldi Munkaerő Alkalmazásának Hazai Trendjei

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Hazai Munkaerőpiac: A Kihívások és a Külföldi Munkavállalók

A magyar munkaerőpiac olyan változásokon megy keresztül, amelyek számos kérdést vetnek fel mind a foglalkoztatási gyakorlatok, mind a munkajogi szabályozás terén. Egy sajnálatos tendenciát figyelhetünk meg: egyes magyar gyárakban a munkáltatók kirgizisztáni vendégmunkásokat alkalmaznak a helyi munkaerő helyett. Ezek a munkavállalók embert próbáló munkarendben tevékenykednek: gyakran heti 28 napot dolgoznak 12 órás éjszakai műszakokban.

A Többletmunka és a Rugalmas Munkaidő: Könyvek vagy Igazság?

A hazai gyárak esetei rávilágítanak arra, hogy Magyarországon a rugalmas munkaidő-beosztások olyan mértékben kihasználhatók, hogy a munkáltatók extrém módon igénybe vehetik a dolgozóikat anélkül, hogy a munkajogi szabályokat sértőnének. Szabó Imre Szilárd ügyvéd szerint ez a gyakorlat számos munkavállalót érint az országban, rámutatva arra is, hogy a munkajogi szabályozást nem szociális, hanem gazdasági szemmel kell értelmezni.

A Munkajogi Reformok és Vendégmunkások: Mit Tartogat a Jövő?

A kormány nem küzd a munkajogi szabályok megreformálása ellen, de úgy néz ki, hogy a fő szempontok még mindig a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás bővítése maradnak. A közeljövőben pedig a munkajog terén inkább etikai jellegű változások várhatóak a munkaerő-ellátás kapcsán, azonban ez nem tér el a korábbi gyakorlattól: a hazai munkaadók szabad kezet kapnak abban, hogy kiket foglalkoztatnak, a magyar dolgozók előnyben részesítése nem áll előtérben.

Munkaügyi Hatóságok a Tűkön: Ki Lesz a Védelmező?

Az utóbbi évek során tapasztalható a munkaügyi és munkavédelmi hatóságok erejének és forrásainak kimerülése, ami felveti a kérdést: ki fogja garantálni a munkástanácsok és a munkavállalók jogainak érvényesülését? Az adatok hiánya és a hatóság csökkent ereje aggodalomra ad okot a jogi és munkaügyi szakértők körében.

Ebben a komplex és többrétű helyzetben minden érintett félnek – a munkavállalóktól a munkaadókon át a döntéshozókig – fontos lesz a proaktív hozzáállás a jogi keretek és az etikai normák megőrzéséhez és fejlesztéséhez a magyar munkaerőpiacon.

facebookMegosztás Facebook-on