Online Számlarendszer: Hozzájárulás a Fehérgazdasághoz és az Adócsökkentésekhez
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Online Számlarendszer: Hozzájárulás a Fehérgazdasághoz és az Adócsökkentésekhez

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az online számlarendszer diadala: több mint másfél millió regisztrált felhasználó

Az elmúlt évek meghatározó gazdaságpolitikai előrelépése az adóhatóság vezette online számlarendszer sikeres implementációja, melynek köszönhetően mára több mint másféléves felhasználói tábor jött létre. Ennek eredményeként az online rendszer által közvetített számlák száma gyakorlatilag a két és fél milliárdnál is többet számlál.

Az online számlázás gazdasági hatása

A digitális átállás nem csupán adminisztratív háttérrel bír; Izer Norbert államtitkár szerint az online számlázás több százmilliárd forinttal erősítette meg az adóbefizetési fegyelmet, ami hozzájárult az állami adócsökkentésekhez is. Ez a modernizációs lépés minden jel szerint a bevétel növelésén kívül az adómorál javulásához is hozzásegítette az országot.

Adócsökkentés és gazdasági növekedés kéz a kézben

A kormány gazdaság- és adópolitikája kiemelten kezeli az adóterhek csökkentését, hiszen ez ösztönzi a gazdasági növekedést, a munkaerőpiaci helyzet javulását és a bérek emelkedését. Az államtitkár beszélget arról a folyamatos törekvésről, hogy a következő években is gazdasági fellendülést érjünk el, ehhez pedig az alacsony adók és a sokrétű kedvezmények mint alapvető eszközök jelennek meg a kormány palettáján.

Európai mércével mérve is példaértékű fejlődés

A számlázási folyamatok átláthatóságának növekedése és a feketegazdaság csökkentése révén konkrét eredmények is megfogalmazhatóak. Az Európai Bizottság jelentése is pozitív irányban mutató tendenciát tükröz: míg 2010-ben a hazai áfarés 22,3 százalék volt, addig a mutató 2021-re 4,4 százalékra csökkent. Magyarország ezzel az Unión belül is kiemelkedő javulást ért el.

A gazdaságfehérítés hosszú távú haszna

Az államtitkár szerint a többféle gazdaságfehérítő intézkedés, így az online pénztárgépek, az ekáer és az online számlarendszer használatának köszönhetően az elmúlt évek során mintegy négyezer milliárd forint pluszbevételt realizált a költségvetés. Ebben az összegben jelentős szerepe volt a digitális átállással és az erősödő adómorállal összefüggő többletbevételnek is, ami lehetővé tette, hogy a kormány további adócsökkentéseket hajthasson végre.

facebookMegosztás Facebook-on