Munka Törvénykönyve: A rugalmasság határtalanságának árnyoldala
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munka Törvénykönyve: A rugalmasság határtalanságának árnyoldala

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Munka Törvénykönyve a kritika kereszttüzében: Túlhajszolt vendégmunkások és a magyar dolgozók védelmében

A munkaerőpiacon jól ismert jelenségként a vendégmunkások helyzete és a jogi keretrendszer igen ellenmondásos képet mutat. Egy salgótarjáni vállalat például olyan kirgizisztáni vendégmunkásokat foglalkoztatott, akik hónapokon keresztül gyakorlatilag megállás nélkül dolgoztak, kizárólag éjszakai műszakban. Elgondolkodtató, miként viszonyul ez a gyakorlat a magyar munkajoghoz.

Túltengő betegségnapok és a magyar munkavállalók méltányosság nélküli megítélése

A hazai vállalatvezetők egyik dél-koreai menedzserének kritikája, miszerint a magyar munkaerő túl sokat hiányzik betegség miatt és kér túl sok szabadságot, rámutat a kultúrák közti értékrendi különbségekre. Ellentétben ezzel a megállapítással, a rendelkezésre álló információk szerint a magyar dolgozók szintén készítették túlórára fáradt testüket.

Kelet-ázsiai munkaerő előretörése és a helyi források kiaknázatlansága

A hazai munkaerőt gyakran váltják le az őket betanító, felkészítő magyarokat ismeretanyaguk átadása után kelet-ázsiai dolgozókra. A munkaidőbeosztások eltérései és az ázsiai vendégmunkások hajlandósága a feszegető túlórákra vet fényt arra, hogyan is állunk a munkaidő rugalmasságának kérdéséhez itthon.

Extrém munkaidőkeretek és a munkavállalók jogainak áthágása

Az ETUI jelentése szerint Európában sehol nem alkalmaznak olyan extrém munkaidő-kereteket, mint Magyarországon. Az itthoni gyakorlat, ahol a munkáltatók a munkajogot kijátszva, de mégsem sértve foglalkoztatják a munkavállalókat, etikai kihívást jelent.

Mennyire tartható fenn az egészségtelen munkarend?

Az úgynevezett "rabszolgatörvény" lehetővé teszi a kollektív szerződések keretében a túlzottan hosszú munkaidő alkalmazását. Az elmúlt időszakban bevezetett szabályok még inkább megkönnyítették a munkaadóknak az extrém, akár az egészségre is káros munkabeosztások létrehozását.

Létszámleépítéseknél előnyben részesített vendégmunkások

A munkaügyi szabályok között anomália, hogy bár a hazai munkaerők érdekeit kellene védeni, gyakran a kölcsönzött munkavállalókat bocsátják el először. A munkaviszony megszüntetése ebben az esetben szinte következmény nélkül állítható elő.

Átszabott jogszabályok és a munkaerőpiac új dinamikája

A kormányzati törvénymódosításokra válaszul kialakított egyeztetések – vajon hová vezetnek? A munkavállalók védelmében felmerülő kérdések mellett kimaradt a vendégmunkások foglalkoztatásának etikai aspektusai is a döntéshozók látóköréből.

Munkajog vs. Munkaerőpiac: A felügyelet és a hatóságok képességeinek vizsgálata

Az elmúlt több mint egy évtized során a munkaügyi hatóságok kapacitása és forrásai leépültek, kevésbé hatékonyá téve őket a jogi szabályok érvényesítésében. A hivatalok alulfinanszírozottsága az ellenőrzési tevékenység tényleges végrehajtásában is akadályokat gördít.

Az említett problémák megvilágításában a Munka Törvénykönyvében rejlő lehetőségeket és korlátokat vizsgálva elengedhetetlen a munkavállalók érdekeinek hatékonyabb képviselete felé mozdulni a kiegyensúlyozott és humán munkaerőpiac megteremtése érdekében.

facebookMegosztás Facebook-on