Meghirdetett béremelkedések és munkaerőpiaci változások: A vállalati és kormányzati intézkedései
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Meghirdetett béremelkedések és munkaerőpiaci változások: A vállalati és kormányzati intézkedései

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Pedagógusbérek Duplázása: Az Új Korszak

A közelmúltban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője számot adott az oktatási szektorban dolgozók jövedelmeinek radikális emeléséről. A részletek szerint, az idei évben a pedagógusok éves keresete átlagosan 672 416 forintra nő, 2024-ben pedig 21%-os plusz emelés következik. Foreseeable jövőbelátás szerint 2025-re a pedagógus átlagbér eléri majd az 812 ezer forintot, míg 2026-ban egy még impozánsabb, 880 ezer forintos összeg várja a tanárokat.

A Nemzetgazdaság Átfogó Bérdinamikája

A kormányzati kommunikációban kiemelten szerepel, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 10 százalékos növekedése össztársadalmi szinten érvényesül. Ezen felül a szakápolói bérek 20 százalékkal, a rendvédelmi alkalmazottak juttatásai fix 79 500 forinttal bővülnek, ami szintén az idei év márciusától lesz érzékelhető.

A Munkajog Aktuális Kérdései és Viták

A miniszter kitért egy frissen napvilágot látott munkaügyi incidensre is, amely a Bumchun Precision Hungary salgótarjáni gyárát érinti. Az eset kapcsán hangsúlyozta, hogy a vállalatot jogosan illeti kritika, hiszen a vendégmunkások magyar betanítóinak elbocsátása etikátlan lépés volt. Gulyás úgy nyilatkozott, hogy az ország területén csak akkor lehet nem magyar állampolgárt alkalmazni, ha az adott munkakörre nem található hazai munkaerő. Az ügyben jelenleg ellátás alatt álló vizsgálat zajlik, miközben nyilvánosságra került, hogy összesen 46 magyar és 13 külföldi munkavállalóval szűnt meg a munkaviszony, amely tükrözi a cég munkaerőpiaci arányait.

facebookMegosztás Facebook-on