Megérkezik a már várt béremelés: Tanárok fizetése az egekben
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megérkezik a már várt béremelés: Tanárok fizetése az egekben

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Béremelés a tankerületi iskolákban: Jelentős fizetésemelés érkezik a pedagógusok számára

A magyar köznevelési törekvések egy új fejezetéhez érkezünk, amely köszönetet mond a tanároknak, tanítóknak, óvodapedagógusoknak és gyógypedagógusoknak a kölcsönözött tudás és elszántságért. Ezúttal sem puszta szólamokkal, hanem konkrét cselekedettel, az átlagosan 32,2 százalékos béremelés formájában, amelyet már a hónap első hétfőjén, a fenntartó szerinti különbségektől függetlenül meg is kapnak az érintettek.

A pénzügyek útja a pedagógusok zsebébe

Az intézményi fenntartók sokféleségétől függetlenül a kormány gondoskodik a szükséges támogatásokról, így az állami iskolák mellett az egyházi és önkormányzati fenntartású oktatási intézmények is az új bérstruktúrához igazodva honorálják dolgozóikat. Gyarapodó illetményük rögvest az év második hónapjának harmadik napján, azaz február 5-én válik a pedagógusok érdeméhez méltó jussává.

A béremelés hosszú távú kilátásai

A fizetésemelésről szóló eszmecserén az államtitkár elárulta a jövőbeli terveket: a pedagógusok átlagkeresete 2024-ben közelíteni fog a diplomás átlagbér 71,8 százalékához, ezzel ismerve el az oktatói munkában rejlő rendkívüli értéket.

A bérfelzárkózás mértéke számokban

A tankönyvszerű béremelés hatására, mint egy matematikai példában, a különböző fokozatokban álló pedagógusok bruttó átlagbérében impozáns növekedés figyelhető meg. A friss statisztikák szerint a kezdő gyakornokoktól az igazgatókig mindenki spórolhat egy kicsit többet: az emelések a gyakornokok esetében 561 100 forintról, a Pedagógus I. fokozatban 601 992 forintról, míg az 869 007 forintos Mesterpedagógus honoráriumokat letisztázóan mutatják a számok.

Íme, egy áttekintő lista a kategóriánkénti fizetésekről:

  • Gyakornokok: bruttó 561 100 forint
  • Pedagógus I. fokozat: bruttó 601 992 forint
  • Pedagógus II. fokozat: bruttó 679 135 forint
  • Mesterpedagógusok: bruttó 869 007 forint
  • Kutatótanárok: bruttó 911 284 forint
  • Igazgatók: bruttó 1 018 403 forint

Még a közeljövő sem tartogat kevesebbet, hiszen egy további, bőkezű 20 százalékos fizetésemelés előre vetítése már most biztató perspektívát nyújt a pedagógusok számára, ígérve, hogy az átlagfizetés hamarosan meghaladhatja a bruttó 800 000 forintot is.

Reális-e a bérfelzárkózás a szakértői várakozásokhoz képest?

Hogy a számok mennyire tükrözik az általános elvárásokat, arról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is nyilatkozott, hangsúlyozva: bár ezek a lépések pozitív irányba mutatnak, a valóságban a pedagógusok átlagbér még mindig nem éri el a diplomások átlagkeresetének még a 72 százalékát sem.

E béremeléssel a kormány határozott üzenetet küld: a tanárok munkáját mindannyiunknak nagyra kell értékelni. Az ideális jövőkép az oktatók sokoldalúságának és hozzájárulásának méltó elismerése lenne minden eddiginél magasabb szinten. Az elkövetkezendő évek azt mutatják majd, hogy a béremelési hullám milyen mértékben emeli meg ténylegesen is az oktatók életminőségét.

facebookMegosztás Facebook-on