Magyar és Nemzetközi Makrogazdasági Körkép: Figyelemre Méltó Adatok és Várakozások
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyar és Nemzetközi Makrogazdasági Körkép: Figyelemre Méltó Adatok és Várakozások

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Magyar Makroadatok: A Gazdasági Teljesítmény Pulzusa

A múlt hét a makrogazdasági adatok szempontjából kiemelten fontos volt mind hazai, mind nemzetközi területen. Magyarországot illetően a költségvetés januári helyzete és az év eleji inflációs adatok jelentős befolyást gyakoroltak, nemcsak a gazdasági döntéshozók, hanem az átlagos polgárok és befektetők szempontjából is. A nehézkes gazdasági körülmények közepette ezek a makroökonómiai statisztikák meghatározhatják a piac mozgásának irányát.

A hét elején még kevésbé mozgalmas hangulatban zajlottak az események, a KSH és a német statisztikai hivatalok külkereskedelmi adataikat publikálták. Noha minden egyéb piacbefolyásoló jelentés hiányában, a hétfő nem hozott nagy változásokat.

Magyar Gazdasági Naptár és Adatok

A következő napokban azonban mozgalmasabbá vált a helyzet, amikor a KSH felfedte az ipar és a kiskereskedelem decemberi adatait. Ezek nemcsak a negyedik negyedéves gazdasági teljesítményünkről szolgáltak hasznos információkkal, hanem a következő év gazdasági előrejelzése szempontjából is fontosak voltak.

NapIdőpontJelentés
Hétfő8:30KSH Külkereskedelem (előzetes)
Kedd8:30KSH Ipar (előzetes)
Kedd8:30KSH Kiskereskedelem
Szerda8:30MNB Nemzetközi tartalékok
Szerda8:30MNB Értékpapírstatisztika
Csütörtök11:00PM Előzetes államháztartási beszámoló
Péntek8:30KSH Infláció

Fontos megemlíteni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai beszámolója a nemzetközi devizatartalékokról és az értékpapír piac aktuális helyzetéről is kulcsfontosságú információkat tartalmazhat. Külföldön szintén a német ipari termelés adatai és az amerikai külkereskedelem statisztikái vonzották a figyelmet.

A Nemzetközi Makrogazdasági Panoráma

Nemcsak hazánkban, hanem a globális piacon is fontos adatok kerültek terítékre. Ki kell emelnünk Németország és Kína statisztikáit, valamint az amerikai beszerzési menedzserindexeket, melyek összességében befolyásolhatják a magyar gazdaság alakulását is.

Betekintve a magyar államháztartás helyzetébe, az előzetes adatok alapján sok kérdést felvet a költségvetési hiány. A tervezett 2,9 százalékos GDP-arányos deficit fenntarthatósága kétségeket ébreszt a szakértők körében.

A figyelem továbbra is a következő hetek és hónapok adataira irányul, miközben a befektetők és gazdasági elemzők egyaránt próbálják megragadni a tendenciákat és előrejelzéseket.

facebookMegosztás Facebook-on