Lakáspiac 2024 - Kilátások - Mi Várható a Vidéki Ingatlanárakban 2024-ben?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakáspiac 2024 - Kilátások - Mi Várható a Vidéki Ingatlanárakban 2024-ben?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Lakáspiaci Tendenciák

Az ingatlanpiac dinamikája minden évben változást hoz, de 2024 különös figyelmet érdemel. Azok számára, akik a vidéki ingatlanpiac mozgásaira kíváncsiak, a prognózisok egyértelmű tendenciát jeleznek: az árak növekedésével kell számolniuk. Egy rezidens elemző szerint a korábbi évekhez képest, amikor a piacon 100-110 ezer tranzakciót rögzítettek, az idei évre pozitív változást várhatunk, feltéve, ha a keretek adottak.

Ingatlanárak a Vidéken: Mit Jósolnak az Elemzők?

Az elkövetkezendő időszakban akár 10–20%-os növekedéssel is számolhatunk a vidéki ingatlanok piacán. Az ingatlan.com felmérései szerint előzetes várakozások szerint amennyiben a hitelpiac és az infláció kedvező alakulásokat mutat, a tranzakciók száma ismét elérheti akár a 130–135 ezer adásvételt, ám ez még mindig elmarad az éves 150-160 ezer tranzakciós szinttől, melyet szakértők egészségesnek tartanak.

A Hitelkamatok és Infláció Hatása az Ingatlanpiacra

A bankok mozgásterét az idei év várható 5–6%-os inflációja határozhatja meg, továbbá a piaci hitelkamatok változása is kulcsfontosságú szempont, hiszen ezek jelenleg a kormányzati beavatkozás ellenére is 5–6%-ot meghaladóan magasak. Ezen tényezők mellett nem szabad alábecsülni a lakosság óvatosságát sem, hiszen a kockázatkezelés egyre inkább részét képezi a döntéshozatalnak.

Új CSOK Szabályok és a Piaci Változások

Az ingatlanszakértők előrejelzése szerint az új CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) szabályoknak köszönhetően az év elején fokozódhat a piaci aktivitás. Erre alapozva várható, hogy míg az első negyedévre még számottevő lendületet adhatnak ezek a támogatások, addig a nagyvárosi piaci finanszírozások a második fél évtől mutatnak növekedést.

A Lakhatási Válság Hatása a Lakáspiacra

Nem elhanyagolható megemlíteni, hogy bizonyos gazdaságilag elmaradott régiókban, mint például Békés megye, elmélyülhetnek a megélhetési problémák, aminek következményeként az eladásra szánt ingatlanok száma nőtt a tavalyi évben. E jelenség okai sokrétűek lehetnek, többek között a megélhetési válság vagy más társadalmi-gazdasági tényezők kombinációjára vezethető vissza.

Lakáspiac 2024

A magyar lakáspiac 2024-es kilátásai a korábbiaktól eltérő sebességet jelezhetnek. Míg a vidéki ingatlanárak emelkedésére van kilátás, addig a tranzakciós volumen és a hitelpiaci kamatok határozzák meg a piac egészségét. A CSOK új szabályai és az óvatossági szint változása is meghatározó tényező lesz a piaci mozgások alakulásában. Az év következő hónapjai egészen biztosan izgalmas változásokat hoznak majd az ingatlanpiaci aktivitás terén.

facebookMegosztás Facebook-on