Lakásbiztosítás 2023: Minden, amit tudni érdemes, de sosem merted megkérdezni
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakásbiztosítás 2023: Minden, amit tudni érdemes, de sosem merted megkérdezni

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Lakásbiztosítások rejtélyes zegzugaiban kalauzolunk

Mikor nekifogsz ingatlanod biztosításának megválasztásához, olyan kérdések kavarognak a fejedben, mint például: Mennyit fizet a biztosító, ha alulbiztosított vagyok? Ki teszi jóvá a kárt, ha a virágcserepem az utcán parkoló autóra esik? Valószínűleg számtalan ehhez hasonló kérdést fontolgattál már, akár lakástulajdonos, akár bérlő létedre. Az alábbiakban szakértőink, Rácz István és Németh Péter által olyan hasznos információkat osztunk meg veled, melyekkel könnyebben átláthatod a lakásbiztosítások tengerét.

A biztosítási díj alkotóelemei

A díjazás alapját képező biztosítási összeg jellemzően az újjáépítési értékkel rímel. Ugyan a biztosító inflációs korrekcióval igyekszik naprakésszé tenni a számokat, neked mint biztosítás-tulajdonosnak tevékenyen résen kell lenned és az emleges költségeket is figyelemmel kell kísérned.

Mikor csöng be a biztosító harsonája?

Biztosításod évente, a szerződéskötést követő évfordulón bonthatod fel, de 2024 márciusától a márciusi biztosítási szezon során is nyílik lehetőséged a változtatásra. Ebből adódóan figyelmesen kell időzítened a biztosítód felmondását, hogy ne maradj védelem nélkül.

Totálkárok és felelősségbiztosítás

Ahogy a szél sodorja a faleveleket, úgy sodorhat egy váratlan baleset vagy természeti csapás totálkáros állapotba bármilyen ingatlant. Ilyenkor kritikus lehet az alul- vagy túlbiztosítottság: ha az újjáépítési költségek magasabbak, mint a biztosítási összeged, a biztosítód csak az arányos részt fizeti ki.

Ügyfélbarátságtól az MFO-ig

Manapság az MFO, avagy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás szolgálja az ügyfelek érdekeit, ám egyes esetekben megéri átgondolni az MFO által kínált extrák és a hagyományos lakásbiztosítások közötti díjkülönbségeket.

Kinek mi jár?

Legyen szó betörésről vagy természeti katasztrófáról, a biztosítók gyakran bonyolult számítási módszereket alkalmaznak annak elképzelése érdekében, hogy ki mennyi kártérítésre számíthat. Amint bekövetkezik a baj, fontos, hogy gyorsan reagálj és értesítsd biztosítódat, hogy a lehető legrövidebb idő alatt rendeződhessen az ügyed.

Lakásbiztosítás 2023 - Az ingatlan biztosítás

Az ingatlan biztosítás komplex és időnként zűrzavaros terület. Egy jól megalapozott és információkon alapuló biztosítási terv, amely figyelembe veszi az ingatlan tipikus kockázatait, kiemelkedően fontos, beleértve a biztosítási összegek pontos frissítését is. Tanulmányozd a lehetőségeidet, mérd fel a kockázatokat és válassz bölcsen, hogy az ingatlanod és ingóságaid a legjobban megvédve legyenek.

facebookMegosztás Facebook-on